Kultúra

2010.04.02. 11:59

Vajdaságból és Boszniából is érkeznek 2010-ben művészek

A kormányszintű kapcsolatfelvétel mellett a művészeti élet képviselői közt is együttműködés alakult ki a déli övezet országai és Pécs között.

BAMA

Nemcsak kormányszinten történik komoly kapcsolatfelvétel a déli övezettel, tudtuk meg Szalay Tamástól, az EKF kulturális igazgatójától, hiszen például Páva Zsolt, Pécs város polgármestere lépéseket tett már tuzlai tárgyalásai után a bosnyákok érdekében, vagy zágrábi tárgyalásait követően a horvátoknak az Európai Unióhoz történő minél előbbi csatlakozásáért.

A horvátok felismerték, mondja Szalay Tamás, hogy elemi érdekük a Péccsel történő együttműködés, ennek bizonyítéka például az, hogy a pécsi főkonzul nem kevés kulturális programot hoz Pécsre, amelyeket a horvát kulturális minisztérium finanszíroz. Például a Cella Septichorában kortárs horvát szobrász kiállítására kerül sor, két horvát képzőművész pedig a Vasváry-házban mutatja be alkotásait.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nagy József Regionális Kreatív Műhelye a vajdasági Magyarkanizsáról érkezik (Fotó: Pécs2010 Sajtóiroda)
[/caption]

Akadnak különböző városokkal történő megállapodások keretében létrejövő projektek is. Ilyen az a pulai képzőművész munkáiból összeállított tárlat, amelyre a Hatytyúházban kerül sor, és a pulai kortárs fotókiállítás a Művészetek és Irodalom Házában. Az Eszékkel kialakított kapcsolatoknak köszönhetően az Eszéki Balett művészei Pán Péter történetét táncolják el a Káptalan utcai Szabadtéri Színpadon. Zágráb szeptember közepén mutatkozik be a Művészetek Házában, Rijeka pedig bábelőadással vesz részt Pécsett a Nemzetközi Felnőtt Bábfesztiválon.
Nagy József Regionális Kreatív Műhelye a vajdasági Magyarkanizsáról érkezik Pécsre. Ő az a világhírű művész, aki Párizsban Marcel Marceau-nál majd Eugene Decraux-nál tanult mímet és mozgást, és 1986-ban alapította meg Párizsban nemzetközi mozgásszínházát. Jelenleg Magyarkanizsán él, ott hozta létre a Regionális Kreatív Műhelyt. 

Újvidékkel testvérvárosi megállapodást kötött Pécs városa az elmúlt évben, mondja Szalay Tamás, az onnét érkező programok még egyeztetés alatt állnak, de valószínű, hogy jön majd Pécsre egy zongoraművész, egy kamarazenekar, egy vegyes kar és egy néptánccsoport is. A szabadkai kapcsolatok eredménye Miroslav Jovancic festőművész Zenével jöttem című kiállítása, amely a Parti Galériában volt látható.

Bosznia is fontos szerepet játszik a pécsi EKF-programok sorában. Nemrégiben pécsi művészek mutatkoztak be a Szarajevói Téli Fesztiválon, és a tervek szerint létrejönne Pécsett egy bosnyák–horvát–szerb képzőművészek alkotásaiból összeállított tárlat. Jönne egy a világzenét művelő bosnyák énekes is, májusban pedig az EKF logója alatt Guinness-rekordkísérlet zajlana Tuzlában, a korábbi csókos programot követően most a keringő területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!