Kultúra

2010.07.31. 10:32

Bregovic: Aki nem őrül meg, az nem normális

Tízezer embert várnak Goran Bregovic koncertjére. Megerősített mentő- és járőrszolgálat biztos lesz - közlekedési gondok pedig lehetnek.

Mészáros B. Endre

„Aki itt nem őrül meg, az nem normális” — ez a szlogenje a szerb-bosnyák zeneszerző, Goran Bregovic utolsó, Alkohol elnevezésű albumának, amelyben a balkáni életérzést igyekszik dalokban megfogalmazni. A sligovica és pezsgő alcímű lemezről azért érdemes kicsit többet beszélni, mert az ICWiP szombat este fél kilenckor kezdődő, három órásra tervezett zárókoncertjén a huszonegy dalból nyolc szám is elhangzik majd róla.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Kattintson a nagyobb térképért!
[/caption]

Másrészt a teljes műsornak ugyancsak Alkohol a címe, mindemellett hallhatunk nótákat az Underground, az Arizónai álmodozók című filmekből is, és felcsendülnek olyan világsikerek mint az Ederlezi, a Mesecina, vagy a Gas, Gas, Gas. Bregovic gitárjátékát egyébként öt fúvós és egy dobos kíséri, és két bolgár énekesnő – Ludmila és Daniela Radkova – adja a vokális hátteret.

A társulat szombaton délben érkezik repülővel Hollandiából Budapestre, és Audikkal szállítják őket Pécsre, a Corso Hotelbe. Bregovicnak emellett voltak az öltözőkkel – a Civil Közösségek Házában készülnek a fellépésre – kapcsolatos kérései: külön fésülködőtükör a két hölgynek, magának pedig gyümölcsök és a kedvenc whiskyje, egy üveg Jack Daniels. A koncert után a Corsóban alszik a társaság, vasárnap pedig repülővel utaznak tovább Ferihegyről Athénba, ahol még aznap este fellépésük lesz.

A pécsi előadásra 8–10 ezer embert várnak, megerősített járőrszolgálat ügyeli a rendet a Dóm tér bejáratainál, fokozott mentős készenlét lesz a Pezsgőház előtt, a Tettye Forrásház Zrt. pedig külön vízvételi standot állít fel. Ételeket, italokat a megszokott sétatéri helyeken is lehet vásárolni. Arra is fel kell készülni, hogy a koncert 23 óra körül zárul, amikor a buszjáratok többségének utolsó kocsijai már elmentek. A gépkocsiparkolásra viszont a védett övezetben nemigen van hely, a szervezők ilyen célra a Centrum, a Domus, a vasútállomás környékét ajánlják.

Amint azt pénteken megírtuk, esőhelyszín nincs, rossz idő esetén is a Dóm téren tartják meg a koncertet.

A zenekari felállás

Goran Bregovic – gitár/szintetizátor, ének. A Gypsy brass band tagjai: Alen Ademovic – dob, ének; Bokan Stankovic – trombita; Dalibor Lukic – trombita; Stojan Dimov – szaxofon, klarinét; Aleksandar Rajkovic: harsona, glockenspiel; Milos Mihajlovic: harsona. Bolgár vokál: Ludmila Radkova-Trajkova – ének; Daniela Radkova-Aleksandrova – ének. Hangmérnök Dusan Vasic.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!