Kultúra

2010.07.22. 17:40

Világzenei karaván nyitja, Goran Bregovic zárja az ICWiP-et

Soha nem volt még akkora az ICWiP - Pécsi Nemzetközi Kultúrhét, Európa egyik legnagyobb tematikus ifjúsági fesztiválja, mint ami július 24–31. között vár ránk. Minden este ingyenes nagykoncertekkel várja látogatóit a fesztivál.

forrás: ICWIP

Az idei ICWiP címe „Balkán: Újrahangolva”, fő helyszíne pedig a pécsi Dóm tér és Sétatér. Az ingyenes rendezvény nyitókoncerjét a Pécs-Ruhr-vidék-Isztambul zenekaraván, a Karawane 2010 produckió adja.

Ez az idei év három európai kulturális fővárosának nagyszabású, közös világzenei produkciója. A hét során fellép az amerikai Big Daddy Wilson, a szerb Zbogom Brusli, az orosz-osztrák Russkaja, a német BxDxF, a francia Ludy Huxtable és a Balázs Józsi Band, a 15. születésnapi koncertjére készülő Heaven Street Seven, a fesztivál kedvéért újra összeállt Brains, a Besh o drom, a Tátrai-Latin duó és a Péterfy Bori & Love Band is. A hagyományosan brit népzenéket játszó Simply English a tematikához igazodva, balkáni motívumokkal átszőtt produkcióval készül.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Goran Bregovic az idei ICWIP legismertebb nemzetközi előadója
[/caption]

Az ICWiP legnagyobb rendezvénye a Goran Bregović and his Wedding & Funeral Orchestra fellépése, a fesztivál zárónapján. A Balkán dallamait, azon belül is a menyegzők és a temetések zenei világát eleveníti fel a bosnyák és szerb szülők gyermekeként született gitáros-énekes, akinek szerzeményeiben fontos szerepet játszik a balkáni cigányzene is. Ez egy igazi monstre előadás lesz, Bregovic és a zenekar két és fél órán át (23 óráig) játszik majd a pécsi közönségnek.

ICWiP fesztiválprogram

Idén is egyhetes az ICWiP keretében rendezett pécsi fesztivál: az ingyenes koncertek minden este 19 órától kezdődnek a pécsi Dóm téren, a Sétatéren pedig igényes fesztiválutca vár mindenkit. (Rossz idő esetén a koncertek helyszíne a Pécsi Feszt Café.)

2010. július 24. (szombat)
Karawane 2010 (Pécs-Isztambul-Ruhr vidék Zenekaraván)
A zenekaraván az idei év kulturális fővárosainak (Isztambul, Pécs, Ruhr-vidék) közös világzenei projektje. A különböző kultúrák egyenrangú találkozásaiból olyan zenei esemény születik, amely mindhárom ország kulturális hagyományait magába foglalja. Ezek kombinációjából új „global sound”, sokoldalú, izgalmas zenei produkció jön létre. A projekt Bochumban, Isztambulban és Pécsett is bemutatkozik a közönség előtt.

2010. július 25. (vasárnap)
Tátrai-Latin
A történet azzal kezdődött, hogy 1999-ben Tátrai Tibort megkérték egy televíziós műsorban: a beszélgetés mellett gitározzon is egy keveset. Mivel egymagában nem szívesen muzsikál, régi jó barátját, Szűcs Antal Gábort hívta el a felvételre. Latin zenét játszottak. Méghozzá olyan jól és megkapóan, hogy hirtelen igény támadt a még létre sem jött produkcióra.
Big Daddy Wilson (USA)
Az amerikai Big Daddy Wilson neve Magyarországon is ismert, hiszen 4-5 éve visszatérő vendége a régió országaiban rendezett színvonalas rendezvényeknek és kluboknak. A legendás hírű fekete előadó játéka senkihez sem hasonlítható, egyénisége és lelke egyből magával ragadja a bluesért rajongókat.

2010. július 26. (hétfő)
Ska-Pécs
Baranya megyében már "sztárok", országosan egyre népszerűbbek, de külföldre is mind többször hívják őket! A zseniális SKA-P feldolgozás műsorukba nagysikerrel csempésznek be egy-egy saját számot.

Russkaja (A - RUS)
A Russkaja hét, Ausztriában élő orosz muzsikus könyörtelen kísérlete arra, hogy brutális erejű zenéjével elsöpörje közönségét. Az elmúlt évek alatt sikerült a rendkívüli Russian-Style-Balkan-Ska formációnak bécsi underground zenekarból egy kultikus crossover zenekarrá emelkednie. A Russkaja ska-attakja a zenekar bevallása szerint olyan hatást kelt, "mintha egy vodkával töltött szputnyikhoz kötöztek volna". És mivel a vodka vízként folyik a koncerteken, a végére folyékony orosztudást ígérnek, valamint azzal kecsegtetnek, hogy mindannyian megtanuljuk, milyen érzés a Vörös téren pogózni. Kihagyhatatlan!

2010. július 27. (kedd)
Ludy Huxtable and Balázs Józsi Band
Ludy Huxtable pályája a francia CitéMonde egyesület külvárosi fiataloknak szervezett work-shopjain kezdődött, ének- és zene órák hosszú sora után eljutott  egész New Yorkig, illetve a pécsi ICWIP fesztivál keretében most először Magyarországra is.
A soul, hip-hop és elektronikus zenétől ihletett Ludyvel  Balázs Józsi is felvette az ütemet, és ezúttal tőle szokatlan, R’n B harmóniákat komponált. Az európai projekt francia oldalát erősíti még két vokálos (szintén a CitéMonde holdudvarából), a lendületért  egy magyar dobos, Mohai András felelős. A számok érzéki mély hangjait Pecek Lakatos Krisztián és az  ő és nagybőgője biztosítják.

Heaven Street Seven
A brit gitárzenék egyik legjelesebb hazai pedigréfelelőse, a Heaven Street Seven tizenötödik születésnapját ünnepli egész estés koncerttel az idei ICWiP-en. A komoly nemzetközi sikereket is arató HS7-et elegáns, remekül hangszerelt, gitáralapú számai, nagyszerű hangulatú koncertjei, Szűcs Krisztián jellegzetes éneke méltán teszik a hazai gitárpop legnépszerűbb együttesévé. Minderről a hazai és nemzetközi díjak, a jelentős kritikai elismerés mellett a közönség stabil szeretete is tanúskodik.

2010. július 28. (szerda)
Simply English
A Simply English trió angol népzenét játszó együttes Pécsről. Tagjai Andy Rouse (korábban a The Folk Tone Drum tagja) és Fenyvesi Béla a Szélkiáltó együttesből., amely Babarci Bulcsú 2001-es csatlakozásával trió lett. Az ICWiP mottó köszöntésére az együttes balkáni motívumokkal átszőtt műsorral készül.

Besh o droM
A magyarországi világzene egyik jelentős képviselője 1999-ben alakult, nevének jelentése lovári nyelven: "Üld meg az utat!". Balkáni és román cigány illetve közel-keleti tradicionális zenét ötvöznek magyar zenével, és játszanak sajátos feldolgozásban.

2010. július 29. (csütörtök)
BxDxF (D)
Iszonyú energiákat felszabadító hiphop brigád popos-rockos beütésekkel a német kulturális főváros vidékéről, Kölnből. Németországban már turnéztak együtt a Bloodhound Gang-gel, a Dog Eat Dog-gal, Curse-szel, a germán hip-hop egyik apostolával, és számos más, hasonló területeken munkálkodó zenésszel. Az ICWiP visszatérő, nagy közönségkedvenc együttese.

Brains
A Brains zenéjében a drum&bass-től a hiphopig, a dancehalltól a rockig, és a raggától a folkig több stílus is jelen van. A zenekar 1998-ban jelentette meg a Színek, 2000-ben a Semmi komoly, majd 2006-ban harmadik, HUMANUAL címet viselő nagylemezét. 2008 májusában jelent meg a legújabb lemez Top Shotta címmel, amelyen olyan vendégelőadók működtek közre, mint Harcsa Veronika, KRSA, a Pannonia Allstars Ska Orchestrából, Munk, Chris.Su, valamint az ős jungle arc, angol MC, Top Cat. Az album zenei producere Deutsch Gábor „Anorganik” volt, aki korábban olyan produkciókban jeleskedett, mint az Anima Sound System, a Zagar, Yonderboi, illetve aki több külföldi elektronikus produkcióban is letette névjegyét.

2010. július 30. (péntek)
Zbogom Brusli (SRB)
A Zbogom Brus Li (magyarul Viszlát Bruce Lee) együttes Újvidéken alakult meg 1992-ben. Több száz koncerten vannak már túl, odahaza és külföldön egyaránt. A zenei világát tambura punk rockként meghatározó Zbogom Brus Li fő célja, hogy kialakítsa, megformálja az új vajdasági rockzenét, amelyhez a punkon, rockon, skán és más modernebb műfajokon túl nagyon sok etno-elemet is felhasználnak, például hangszerekben a tamburát és a nagybőgőt.

Péterfy Bori + Love Band
Péterfy Bori színésznő és énekesnő. 2007 májusában alakult zenekara, az Amorf Ördögök szerzőiből és tagjaiból verbuvált Péterfy Bori & Love Band. Sokakat őrületbe kergetett, még többek pedig szívükbe zárták első számát, a Hajolj bele a hajamba című dalt.

2010. július 31. (szombat)
Goran Bregovic and his Wedding & Funeral Orchestra
Az ICWiP – Pécsi Nemzetközi Kultúrhét záró rendezvénye a Goran Bregovic Wedding & Funeral Band fellépése, a Pécsi Szerb Önkormányzat támogatásával valósul meg.
A szerb és horvát szülők házasságából, Szarajevóban született Goran Bregovic tizenhat éves volt, amikor megalakította az egykori Jugoszlávia legnépszerűbb rockzenekarát, a Bijelo Dugmét, amellyel egy tucatnál is több albumot jelentetett meg. Filmzenéket a jugoszláviai háború kitörésekor kezdett írni, szinte „véletlenül”: egyrészt a megélhetés kényszeréből, másrészt barátja, a filmrendező Emir Kusturica biztatására. Hanem amit elért velük, annál többről zeneszerző nem álmodhat: ma már világszerte a Balkán örökzöldjeiként terjednek – a Cigányok ideje vagy az Underground című filmekből ismert – Djurdjevdan vagy Mesecina című dalai.
Az efféle muzsikák forrásai a menyegzők és a temetések táján kereshetők – erre utal Bregovic népes zenekarának a neve is –, ugyanakkor igen finom kézzel bánik a Balkán cigányzenéjével: úgy tudja minden ízében emelkedetté tenni, hogy az közben mit sem veszít hiteléből.


Bulik

Az éjszakai ICWiP-partyk szinte minden este a város más és más szórakozóhelyén kezdődnek, tematikus programokkal, élő koncertekkel. Ezek helyszíne és időpontja:
Pollack B-Club, 2010. július 24. 22:30
Szenes, 2010. július 27. 22:30
Country Show, Ifjúsági Ház, 2010. július 29. 24:00
Szenes, 2010. július 30. 22:30
Pollack B-Club, 2010. július 31. 22:30

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!