Kultúra

2010.08.05. 13:16

A technika ördöge is befigyelt az Ördögkatlan-nyitányon

A technika ördöge is tiszteletét tette az Ördögkatlan Fesztivál nyitónapján - ám a tavalyi csúcsnapokat idéző sokaságot és a Quimbyt ez nem rendítette meg.

bb (bama.hu)

Szerdán este immár harmadik alkalommal rajtolt el Nagyharsányban az Ördögkatlan Fesztivál. Az már az első pillanattól kezdve nyilvánvaló volt, hogy ez az eddigi legnépszerűbb rajt. A focipályán annyian gyűltek egybe, ahányan a tavalyi csúcsnapokon - meg is telt hamar a tavalyinál nagyobb terület. A kiszolgálóegységeknek ez a roham láthatóan meglepetést okozott, legalábbis erre utalt a sörért, borért, kürtőskalácsért és lángosért álló sorok hosszúsága. Bízunk benne, lesz ez még jobb is.

A fesztivált ezúttal is a kitalálók, Bérczes László és Kiss Mónika nyitották meg - pontosabban vezették fel Törőcsik Mari videóüzenete után. A megnyitás aktusa ugyanis egy másik videóüzenet volt: szívhez szóló gesztusként a tavaly elhunyt Cseh Tamásé. A technika ördöge már itt beköszönt. A videó hangja ugyanis elment, végül az időközben szípnadra állt Quimby frontembere, Kiss Tibor tolmácsolta az üzenetet - ami egy Cseh Tamás feldolgozással, a Benke és Pierre-rel folytatódott.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Quimby megállíthatatlan volt (fotó: Garamvári Gábor)
[/caption]

A patás azonban csak később jött formába igazán: a Quimby-koncert egyik legpörgősebb száma, a Libidó alatt egy kis recsegés után a teljes hangosítás elszállt. Gerdesits Faszi néhány percig még verte az ütemet, a közönség kitartóan tapsolt, aztán Kiss Tibi szünetet javasolt. A zenekar nagy húzása eztán következett: kontroll hangosítás nélkül (tehát úgy, hogy magukat gyakorlatilag nem is halották) játszottak le még vagy 3-4 számot. Az elektromos rendszer ugyanis csak ennyit bírt.

Bár mi magunk autóval mentünk - Nagyharsány bírta a rohamot -, szemtanúi voltunk annak, hogy működik az előre beígért ingyenes buszjárat. Pontosabban buszjáratok: mindkettő Pécsre tartott, az egyik Siklós felé, a másik a Villány-Villánykövesd-Palkonya útvonalon. A szervezők tájékoztatása szerint ha kell, a buszok fordulnak is - mindenki hazajut tehát, aki szeretne.

A ma esti program igen kecsegtető. A zenénél maradva: Boban Markovicék lépnek színpadra Rúzsa Magdival együtt, a Braindogs Tom Waits-et idézi meg (többek között Kiss Tiborral, Varga Livius-szal és Frenkkel), Ferenczi György a Rackajammel koncertezik.

Ezek is érdekelhetik