Kultúra

2010.09.21. 18:17

A Méz, Menzel és Törőcsik Mari az idei CinePécs szenzációi

Újra lesz Filmmaraton, a 3 perc hosszú, egy nap alatt elkészülő alkotások versenyébe Essen és Isztambul is beszáll.

Mészáros B. E.

Volt már az idén Pécsett három filmfesztivál is (áprilisban a XI. Diákfilmfesztivál, májusban a Török Filmhét, szeptember elején a Német Filmnapok), de most jön a legnagyobb, a II. CinePécs Nemzetközi Találkozó. Ez a rendezvénysorozat a Moveast utódaként az ezredfordulót követő hetedik olyan seregszemle, ahol Kelet-Közép-Európa első filmes rendezői versenyeznek.

Tíz-tíz nagyjátékfilm és dokumentumfilm vetélkedik két kategóriában október 4-10. között, s néhány igazi különlegességgel is találkozhatnak a nézők. Itt mutatják be először Magyarországon a Berlinale Arany Medve-díjas alkotását, a Méz című török filmet, de jön a Cannesben díjazott Pál Adrienn, a bosnyák Ballada Karimért és az év legnagyobb bolgár filmsikere – a 3D-s Avatart is megelőzte nézettségben – a Londoni küldetés is (magyar taggal, Kántor Lászlóval az alkotói gárdában). A zsűrielnökök sem akárkik, a játékfilmekről Jiri Menzel, a dokumentumfilmekről pedig Szomjas György vezetésével ítélkeznek.

Egy rendkívüli előadással indul az eseménysorozat, október 4-én az Uránia moziban Szemző Tibor Csorna című operájával, melynek Törőcsik Mari lesz a narrátora.

Az OFF-részben a Kultúrkertben 6-án egy török rockegyüttes hallható, a PTE Szigeti úti aulájában pedig a Pannon Filharmonikusok játszanak filmzenéket. Emellett egy kamion ingyenmozit visz a város több pontjára, a záróbulit pedig most is az alagútban rendezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!