Kultúra

2010.09.11. 22:06

Légió a sétálóutcán, csatazaj a parkolóban

Látványos programmal indult szombaton a haditechnika pécsi ünnepe. Római légiók hadakoztak, harci gépek várták a kiváncsiskodókat, minden korosztálynak kínálva valamit.

Mészáros B. Endre (DN)

A HATEJAMO haditechnikai bemutató veszteséges 12 ezer nézőnél kevesebbel - vázolták előzetesen a szervezők. A szombati első napon az elvárt minimumnak csak a harmada volt kíváncsi az Expo Centerben és a Pécs Plaza mögött zajló eseményekre. Ezt a „harcos” találkozót pedig jó lenne meghonosítani Pécsett, mert a fiatalok élőben láthatnak olyan történelmi érdekességeket, amire az iskolában legtöbbször csak félgőzzel figyelnek oda.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A hadifesztivál a legkülönbözőbb korokat idézó hagyományőrzők felvonulásával indult
[/caption]A fesztiválnyitó felvonulás képeit itt nézheti meg!

– Jaj, az a sárga pajzsos ne haljon meg! – fakad ki mellettem egy ötéves forma lurkó, s apjához bújva szemléli szomorúan, amint kedvenc római harcosát a porba, azazhogy a vizes fűbe döngölik. Két mini „légió” vív ekkor a Gladiátor és a Trója filmek küzdelmeit lepipáló harcot, de ennél is értékesebb a narrátori szöveg, melyből a legapróbb részletekig megtudhatjuk, miként harcoltak kétezer éve a profi katonák csapatban, szó szerint vállvetve, mi volt a lovasság szerepe, s hogy használták a fegyverzetet.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hiába volt a rossz idő, a katonákat ez nem rémíthette el: látványos csatajelenetek zajlottak
[/caption]

A Plaza mögötti parkolóban eközben már a napóleoni idők harcosai készülődnek újabb küzdelemre.
– Dabasról jöttünk – mondja Pabst József „parancsnok”. – De vannak az oldalunkon más Pest megyei, sőt, szolnoki katonák is, mert ez több száz fős harc lesz. Valójában 1848-as huszárok vagyunk, de most osztrák tüzérségként jöttünk a franciákat megverni.

Szinte minden hétvégén öszszecsapunk valahol, egy hete Munkácson viaskodtunk, innen meg Szlovéniába megyünk várjátékra. Van, ahol fizetnek érte, olykor társadalmi munkában csináljuk, de nagyon készülünk mindegyikre. A felszerelésünk 90 százalékban korhű, és pirotechnikai eszközökkel a lövéseket is tökéletesen imitáljuk.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Légió a Király utcán
[/caption]

A Plaza mellett eredeti ókori és középkori katonai táborokat is megszemlélhet az ember, arrébb meg rallye-autók sorakoznak. Van itt felspécizett Trabant és Zsiguli, de megcsodálható Ranga Péter és Hideg László Mitsubishije is.

Az igazi járműparadicsom azonban az Expo Centerben vár ránk. A motorsoron Drapál János két verseny-Yamahájától kuriózum Csepeleken át az 1905-ös Puchig rengeteg különlegességet láthatunk. A veterán kocsik közt pedig százéves Daimler, 1930-as évekbeli Mercedes, Rolls-Royce és Opel Käpitan is csillog-villog.

A vasútmodellek húszméteres terepasztalon száguldoznak, a makettek közt a tankoktól az űrjárműveken át a kalózhajókig minden megtalálható, van itt méteres működő repülő is. Mindent összevetve megéri az árát a haditechnikai parádé, kérdés, hogy jövőre lesz-e ekkorka érdeklődés láttán újabb HATEJAMO.

– 2011-ben két hétvégét érintő bérletet, tíznapos találkozót tervezek – összegez bizakodva a hadicsodákat városunkba gyűjtő Karácsony András. Most túl rövid idő alatt túl sok volt a látnivaló, másrészt az időjárás és az EKF-esztendő pazar programja is kicsit visszafogta az érdeklődést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!