Kultúra

2010.11.18. 16:40

Takáts Eszter tánc-zene, a pécsi bányák igézetében

Mire végre kiteljesedett a zenében Takáts Eszter, s elfogadták az országban mindenütt sajátos előadóművészetét, és különleges „alternatív női szólista” stílusát, akkora elszippantotta őt Baranyából a főváros.

Mészáros B. E.

Nos, a zeneszerző-énekesnő most különös formációval és műsorral tér vissza Pécsre, egy magyar–francia táncszínházi bemutatóhoz adja élőben a zenét triójával november 19-én, pénteken a Harmadik Színházban. Bourdures/A város peremén – Semmi – bánya, ez a címe a tulajdonképpen összművészeti darabnak – mondja Eszti –, kiemelve, hogy a zenekar magyar, a táncosok franciák, a koreográfus, Foris Karla pécsi származású, de Lille-ben élő művész.

A díszletek pedig vetített képként jelennek meg a színpadon, s Bruno Dewaele fotói Pécs és Tatabánya bezárt és elhagyatott bányáiban készültek, valamint a még ma is működő komlói kőbányában. Takáts Eszter hozzáteszi, hogy a Lille–Pécs közös produkcióval a két város ipari és kulturális hasonlóságára szeretnének rávilágítani, Pécs bezárt és elhagyott bányáit felidézve pedig a város rejtőzködő értékeire hívják fel a figyelmet.

A performansz jellegű táncszínház a periférián élőkre összpontosít, a koreográfiában pedig több pécsi vonatkozású irodalmi indíttatás is található Weöres Sándor nyomán, emellett József Attila, Ezra Pound, Marguarite Duras gondolatai is formálják az összeállítást.

A 2008/09-es Peremek (Bourdures) projekt első próbái a környéki bezárt bányákban kezdődtek, a kortárs táncegyüttesről pedig tudni kell, hogy több mint húsz éve alakult Párizsban, s azóta már hatszor voltak Magyarországon. Legutóbb három éve Baranyában is turnéztak a Frankofon hét keretében. A Harap utca és A paradicsom kiáltása című előadásuk a Bóbita Bábszínházban és Mohácson, a Tangómánia és Szintaxis bemutatójuk pedig Szekszárdon és Sásdon aratott sikert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!