Kultúra

2011.02.14. 18:28

Élet a Kispál és a Borz után

Az alternatív zene pécsi ikonja, a Kispál és a Borz együttes fél éve befejezte a zenélést. Vajon a rocksztárok hogy viselik a csendesebb életet? Erről kérdeztük a legendás csapat két vezéregyéniségét, Lovasi Andrást és Kispál Andrást.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Igazi családapa lehetek végre – mondja a gitárszólók nagymestere, Kispál András. – Nincs semmi luxus vagy extra, reggel hétkor kelek, a 16 éves fiam (s vele kapcsolatban előre jelzem, nem gitározik és nem az alterzene a kedvence), valamint a 10 éves lányom elindítom az iskolába. A második napirendi pont, hogy Bichon fajta kutyusunkat leviszem sétálni, kis nejlonzacsekkal a kezembe, minden eshetőségre felkészülve. (Mi pedig képzeljük el, amint Kispi az elmaradhatatlan cigivel a szájában éppen a kutyus után takarít). A belvárosban lakunk, 60 négyzetméteren élünk négyen, onnan indul nap mint nap a minitúra.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kispál András: „Visszalépés lenne a régi kispálos számokat játszani” Lovasi András: „Gyakran járok úszni, és sokkal több időm jut feltöltődésre”
[/caption]

Aztán a délelőttöt rendszerint otthon töltöm, a számítógép előtt ötletelgetek, különböző alapritmusokra. Többnyire délután is efféle zenei játékkal foglalatoskodom, majd 17 órától 21-ig már kicsit keményebben próbálunk az új zenekarommal, a Velőrózsákkal. Hogy miből élek? Nos, a jogdíjak már éppen csak hogy csordogálnak, abból nem lehetne megélni, de én óvatos, spórolós ember vagyok, még a fénykorban félretettem annyit, amiből kihúzom egy ideig.

– Éppen most érkeztem haza Thaiföldről, ahol három hetet töltöttem, mert két éve először jutott időm nyaralni – kezdi Lovasi a maga beszámolóját. Azért Ázsiában is összekapcsoltuk a kellemest a hasznossal, mert Farkas Robi a Budapest Bárból, és a quimbysek Kiss Tibi vezérletével ugyanott pihentek. Előre megbeszéltük ezt, és két héten át esténként együtt zenéltünk, csak úgy, magunknak. Megtanultam például a Távol-Keleten Django Reinhardt gitártechnikáját, szóval tulajdonképpen edzőtáborban voltam. Hogy milyen az átlagos hetem? Hát a mostani biztos, hogy nem az, mert öt nap öt különböző koncertem lesz. Amiben mostanában megfordultam a Sator Quartettől a Kiscsillagon át a Budapest Bárig, a Lackfi verses estig mindnek jön egy bemutatója,  hogy el ne felejtsem a repertoárt.

A jövő hét már lazább, bár megjegyzem, annak eleve nincs átlagos napja, akinek nincs klasszikus munkahelye, ahol reggel 8-tól este 6-ig húzza az igát. Minden napomat ki kell tehát találnom, hogy nem menjen el a semmittevésbe. A gyakorlat az, hogy hetente háromszor elmegyek úszni, szállítgatom a gyerekeimet, bár a nagylányommal már csak Pesten tudok találkozni, mert felköltözött. Közben zenélgetünk olykor-olykor Ózdi Rezsővel, a régi kispálos alapító taggal, a kiscsillagos zenésztárssal, szóval a jóbaráttal. A stúdiómban is elidőzök igény szerint, bár azt most csak takarékon üzemeltetem. Hogy mire jut azóta több időm? Összegezve: a töltekezésre.

Tavaszkezdetre kinyílnak a Velőrózsák is

A Velőrózsák egy alkotói társaság, ahol kitűnő a hangulat. Semmit nem sürgetünk, de azért március 26-án Budapesten a Gödörben beugrunk a mélyvízbe, mert addigra összeáll egy másfél órás alternatív zenei anyag a szerzeményeinkből – számol be új formációja indulásáról Kispál András. – A régi kispálos számaimat az életben nem akarom már játszani, mert azt visszalépésnek tekinteném – teszi még hozzá.

Akik az új zenét összehozzák: Püspöki Péter – külsősként hoz szöveges és zenei ötleteket, Percsy Zoltán – Kispi gimnáziumi osztálytársa a basszusgitáros, Tóth „Csüli” Zoltán – a régi kispálos kolléga a dobos, Lóris Csaba – a technikai és hangeffektfelelős, Peres Norbert pedig az énekes.

Félig már elkészült az új Kiscsillag-lemez

Lovasi András most minden erővel a Kiscsillag új lemezén dolgozik, ugyanis Lecsóval és társaival szeptemberre tervezik a minden eddiginél erőteljesebb rockalbum megjelenését. A számok fele egyébként már elkészült, hallható is mindegyik a zenekar eztán következő koncertjein.

– A korábban beígért önálló nagyprojektnek, a Bandi hegyről szólólemez folytatásának csak akkor állok majd neki intenzíven – mondja a Kossuth-díjas rockzenész, ha a Kiscsillag-album már teljes egészében sínen van. – Vázlatok, dalkezdeményezések valójában már születtek a szólólemezhez is – jegyzi meg az énekes, zeneszerző –, ám most az a cél, hogy ezekkel a vadonatúj nótákkal stabilizáljuk a Kiscsillag egyre növekvő népszerűségét.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló) Kispál András: „Visszalépés lenne a régi kispálos számokat játszani” Lovasi András: „Gyakran járok úszni, és sokkal több időm jut feltöltődésre” -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!