Kultúra

2011.10.30. 11:08

Armstrong-dixieland és csellista karnagy

Nem akármilyen kultúrhónap áll előttünk. Jön világhírű folkénekes és dixielandzenekar, láthatjuk vezényelni az ország kedvenc japán karmesterét, kiemelkedő hazai pop-rockdalnokokkal találkozhatunk, de hallhatjuk Chick Corea bőgős–basszgitárosát is.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

A neves sztárvendégek csaknem mind a Kodály Központban lépnek fel, de azért lesz néhány kivétel. Nyitányként a hó elején, november 5-én Dolhai Attila és Janza Kata a kertvárosi Apáczai Nevelési Központban ad közös musicalestet. Koncz Zsuzsa hagyományos év végi pécsi best of koncertjét ezúttal a nagyobb férőhely miatt az Expo Centerbe viszi.

A Pécsi Est Cafe is kitesz magáért, november 4-én a Boom Boom (Tátrai–Borlai–Jamie Winchester), 11-én a Magashegyi Underground, 17-én a műfajilag besorolhatatlan Budapest Bár, 18-án a ColorStar, 26-án pedig az angol Ian Siegal Band a vendége. Emellett lesz még egy koncertközponton kívüli nagy rockest november 19-én a ZION-ban is: a Road és a Subscribe együttes közös turnéjának pécsi állomása.

Ami pedig a Kodály Központot illeti, itt a jól bevált recept szerint a klasszikus zenei előadókból pazar a felhozatal. Bizonyára sokan kíváncsiak lesznek az MTV 1974-es I. budapesti Nemzetközi Karmesterversenyének győztesére, Kobayashi Ken-Ichiróra is november 5-én, aki bár már 71 éves, a dobogón még ugyanolyan fürge, mint amikor a vetélkedőt megnyerte. A Pannon Filharmonikusok új vezetőkarmestere, Bogányi Tibor pedig új oldaláról mutatkozik be november 19-én: csellistaként szólózva vezényli a zenekart.

A koncertközpont könnyedebb programjában a Benkó Dixieland Band november 3-án Louis Armstrong örökzöld jazzslágereit szólaltatja meg – az énekessel és szólistavendégekkel színesített est a legendás jazztrombitás születésének 110. halálának 40. évfordulójára született –, s a jazzkedvelőknek játszik november 18-án a földkerekség egyik legjobb jazzbillentyűsének, Chick Coreának a zenekarából a basszista és bőgős Avishai Cohen is.

Az izraeli muzsikus saját formációjával vadonatúj lemezét mutatja be, melyről tudni érdemes, hogy kifejezetten dallamos szerzeményeket tartalmaz, amit Cohen koncerteken virtuóz improvizációkkal bolondít meg. Aztán a végén csattan az ostor, Presser Gábor, aki már meglehetősen ritkán vállal önálló fellépéseket, több mint félezer saját szerzeményéből ad egy válogatást november 29-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!