Kultúra

2011.11.15. 09:47

Presser-szólók, kemény bluesbetétekkel

Megfordul még néhány neves rockénekes idén Pécsett, ám a zene szentélyében, a Kodály Központban már csak egy kiemelkedő hazai rocklegenda ad koncertet: Presser Gábor zeneszerző-billentyűs-énekes, november 29-én.

Mészáros B. E. (Dunántúli Napló)

– A pécsi est váratlan összeállítást mutat, hiszen Karen Carrollal fog fellépni.

– Pár éve az egyik barátom elvitt a Gödörbe, hogy hallgassuk meg Karent. A nevét, néhány felvételét ismertem már, őt magát viszont nem. Nagyot énekelt, és a zenekara, a Mississippi Grave Diggers is nagyszerű volt. A buli végén kicsit beszélgettünk, s azon kaptam magam, hogy már együtt jammelünk. Lett néhány közös koncertünk, s jól érzem magam ebben a társaságban, mert Frankie Lato, Oláh Andor és a többiek is kivételes muzsikusok. Az sem mellékes, hogy a negyvenéves, muzeális Fender Rhodes zongorámat az MGD kiváló billentyűse, Gyöngyösi Gabi újította fel.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Presser egy órába tömöríti pécsi koncertjén teljes zenei pályafutását
[/caption]

– Mit tudhatunk a Kodály Központba szánt műsoráról?

– A pécsi előadás első órájában egyzongorás szólókoncertet adok, aztán jön Karen és a banda, és persze együtt is játszunk. Ez lesz egyébként az első fellépésem a Kodályban. Emellett azért is nagyon izgalmas, mert Karen egy-két dalomat angolul fogja énekelni.

– Szeret nőkkel szerepelni?

– Ha én választhatok, akkor nagyon. Megadatott, hogy olyan nagy énekesnőkkel dolgozhattam együtt, mint Katona Klári, Kovács Kati, Rúzsa Magdi, az új, Rutinglitang című, karácsonyra megjelenő, Parti Nagy Lajos-versekre írt CD-könyvünk felvételein pedig a színész-írónő Bíró Kriszta, Váczi Eszter, Szalóki Ági és Falusi Mariann énekelnek velem.

– Van egy kellemetlenebb kérdésem is. Miért volt ennyire „hallhatatlan” a Locomotiv GT negyvenedik születésnapja?

– Hát mi nem akartuk kiprovokálni az ünneplést. Amúgy meg a szakma évenkénti önmagát megünneplő Gramofon gálaestjére még meghívást sem kaptunk.

– Lesz még LGT-koncert?

– Talán igen, komoly felkéréseket kaptunk jövő évre.

– Visszatérve a pécsi fellépésre, mi történik majd, amikor egyedül lesz a színpadon?

– Ez egyórányi szerzői est lesz, melyet úgy állítok össze, hogy valamiféle áttekintést adjon a hoszszú pályámról. És behívom Frankie Látót és Oláh Andort is egy-egy szólóra, de azt csak a helyszínen tudják meg, melyik dalban játszanak. És tán Karennel is duettezünk egy kicsit.

A Gyöngyhajú lánytól, a Trombitás Fréditől a Képzelt riporton és A padláson át Mindig magasabbra

Presser Gábor (Budapest, 1948. május 27. – ) Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zongorista, énekes. A Locomotiv GT együttes tagja, a Vígszínház zenei vezetője, a magyar könnyűzene kiemelkedő személyisége. Az Omega együttes tagjaként a hatvanas évek végén ő írta a Trombitás Frédit, a Petróleumlámpát, a Régi csibészeket, a Gyöngyhajú lányt, majd 1971-ben megalapította az ugyancsak az Omegából kilépő társával, Laux Józseffel, valamint Barta Tamással és Frenreisz Károllyal az igényesebb rockzenére törekvő Locomotiv GT-t.

Az LGT aztán igazi nagy sikereit 1977-től a Presser Gábor, Solti János, Karácsony János, Somló Tamás formációban aratta. Több mint húsz nagylemezükkel két évtizeden át uralták a hazai rockéletet, 1984 óta viszont már csak alkalmanként állnak össze, igaz, új albumuk ezután is született. Presser emellett szólóban is kiadott nyolc lemezt, válogatásalbumokat, a színházi zeneszerzői tevékenysége pedig olyan legendás előadásokat eredményezett, mint a Képzelt riport az amerikai popfesztiválról, a Harminc éves vagyok, vagy A padlás.

Mészáros B. E. (Dunántúli Napló) Presser egy órába tömöríti pécsi koncertjén teljes zenei pályafutását -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!