Kultúra

2012.01.27. 17:03

Megújult térben megnyílik a Csontváry-gyűjtemény

A nagy sikerű szegedi kiállítás után megszépült környezetben látható újra otthonában a pécsi Csontváry-gyűjtemény.

M. B. E. (Dunántúli Napló)

A felújítási munkák során többek között új színt kaptak a kiállítótér falai és korszerű, a tárlat hangulatához illeszkedő világítási rendszert szereltek be a szakemberek. A belső rekonstrukció 4,5 millió forintból valósulhatott meg.

A pécsi Csontváry Múzeum anyagában a festő 14 grafikája és 28 festménye szerepel, köztük a Magányos cédrus, a Baalbek, vagy a Mária kútja Názáretben. Az átalakításoknak köszönhetően a múzeum méltó körülmények között őrizheti tovább a páratlan művészi hagyatékot.

A Csontváry Múzeum (Janus Pannonius  u. 11.) ünnepélyes újranyitására január 31-én, kedden 16 órakor kerül sor. Ekkor Bertók László Kossuth-díjas költő felolvassa Villanyvilágított fák Jajcéban című  költeményét és megosztja a közönséggel gondolatait Csontváryhoz fűződő viszonyáról. A köszöntőt dr. Fabényi Julia, a megyei múzeumigazgató mondja, az eseményen pedig fellép A Hetedik Kortárs Táncműhely, Hágen Zsuzsa vezetésével, melyhez a zenét Kurucz Réka és Sándor Péter adja. A megnyitó után Nagy András muzeológus, esztéta tart tárlatvezetést az érdeklődőknek.

M. B. E. (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!