Kultúra

2012.02.03. 16:11

„Tisztem nagyot álmodni!”

Megkérdeztük, hogy milyen személyi és szerkezeti változásokat tervez Márta István, a február elsejével munkába álló új vezető a Kodály Központ és a Zsolnay-negyed életében.

Mészáros B. Endre

Kit hoz magával a fővárosból?

– Kapolcson is átéltem már, hogy vidéken az emberek úgy vélekednek, aki idegenből jött az nem hoz, hanem visz. Ezért csupán Kékesi Miklós jön velem Budapestről, ő az Új Színháznál a művészeti titkárom volt. Én sem maradok pesti, három hónapig átmeneti albérletbe költözöm, de hosszabb távra egy Szent István téri lakás bérlését tervezem.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Márta István februártól vette át a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. – benne a koncertközpont – vezetését
[/caption]

– Lehet már tudni a pécsi felépítményben konkrét személyi változásokról?

– Rózsa Zoltán, a Művészetek és Irodalom Háza jelenlegi irányítója lesz az általános helyettesem. Továbbá örömmel jelentem be, mert az eddig végzett munkáját sokra becsülöm, hogy Bozóky Anita is marad a társaságnál, Örökség Stratégiai vezetőként.

– A városban sokan gondolják úgy, hogy túlzott a Zsolnay-negyed és a Kodály Központ alkalmazotti állománya.

– Közép-Kelet-Európa legnagyobb kulturális együtteséről van szó, amely négy – önmagában is jelentős –, intézményt foglal magában! Az őrzés-védéstől a takarításon át a több nyelvet beszélő marketing szakemberekig, rendezvényszervezőkig rengeteg munkatársra van szükség. Nagyon szigorú uniós és szakhatósági elvárások mellett sok olyan háttérmunka szükséges, amire a nagyközönségnek nincs rálátása.

Az elkövetkező hónapokban a divízióvezetőkkel és a munkatársakkal is leülök beszélgetni, tájékozódom és ezt követően, az önkormányzattal egyeztetve döntök az esetleges szerkezeti és személyi változtatásokról. Majd ezután jöhet az „álmodozások kora”, mert feladatom az is, hogy a Zsolnay névhez méltó új, minőségi rendezvényekkel, fesztiválötletekkel álljunk elő.

– Mikor lesz a negyedet hivatalosan megnyitó Zsolnay-fesztivál?

– Amint kitavaszodik, és több egymás utáni hétvégén. Reméljük, ez az esemény népszerűségben és minőségében is méltó párja lesz a Pécsi Országos Színházi Találkozónak. De semmiképp sem a vetélytársa, mert a város kultúrája, véleményem szerint, egy és oszthatatlan.

– Igaz, hogy a félmilliárd forintos központi támogatás java részét a Kodály Központnak adják, a Zsolnay-negyed pedig csak annyit kap, amennyi majd megmarad belőle?

– Nincs ilyen „irányelv”. Örülünk az 500 millió forintnak, a felosztása pedig attól függ, hogy a pécsi költségvetés miként
alakul.

– Jut majd pénz fentről és a városi büdzséből a 12. Pécsi Országos Színházi Találkozóra is?

– Pécs a tavalyi összegű támogatást ígéri, ami egyébként 70 millió forintot jelentett 2011-ben. Halász János államtitkár úr pedig épp a napokban jelezte mind a Zsolnay, mind a POSZT iránti elkötelezettségét.

Híres zeneszerző

Márta István Budapesten született, 1952-ben. A Zeneművészeti Főiskolán 1975-ben szerzett diplomát, mint zeneszerző. A 180-as csoport, a Mandel Quartet tagjaként lett nemzetközi szinten ismert alkotó: írt musicalt, operát, filmzenéket.

Igazgatója a Művészetek Völgye fesztiválnak, elnöke a Magyar Fesztivál Szövetségnek. Vezette a Veszprémi Színházat, a Nemzeti Színházat, a budapesti Új Színházat. 2011-től a POSZT művészeti vezetője. 2012. februárjától a Zsolnay Örökségkezelő Kft. ügyvezető igazgatója.

Mészáros B. Endre Márta István februártól vette át a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. – benne a koncertközpont – vezetését -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!