Kultúra

2012.10.26. 16:24

„Nem kényszerből, élvezetből zenélünk”

Lecsó (Leskovics Gábor) az a srác, aki feltűnés nélkül kerül egy társaság középpontjába. Nem csinál semmi extrát, de ha nincs, akkor nagyon hiányzik. A Kispál és a Borz, a Kiscsillag együttesek gitárosa immár tiszteletbeli pécsi zenésznek számít.

Mészáros B. Endre

– Hogy került a pesti srác a vidéki zenekarba?

– A Pál Utcai Fiúk és a Kispál és a Borz a nyolcvanas évek végén egy időben kezdett. Tetszett amit csináltak, összehaverkodtunk, s amerre csak megfordultunk, próbáltunk fellépéseket intézni a számukra. A játékukba pedig 1997-től szálltam be, aztán már jött minden magától.

– Miben más a Kiscsillag?

– Talán abban rejlik a titka, hogy nem kényszerből, hanem élvezetből zenélünk és hihetetlenül nyitottak vagyunk egymásra. Mindig ötletelünk, és a csapaton belül mindenki jó barátja a másiknak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Kötődöm Budapesthez is, de Pécset sokkal könnyebb szeretni. Egyszer ideköltöznék a családommal”
[/caption]

– Hol a helye ebben a hangulatban Lecsónak?

– Kettős énem van: más, aki a színpadon áll, és más, aki otthon a családjával él. Utóbbiról csak annyit, hogy sokat futok, minden új filmet megnézek, hetente egy-két könyvet kiolvasok és egy kicsit netfüggő vagyok. A színpadi rész is ketté választható, mert a Pál Utcai Fiúkban én vagyok a főnök, a Kiscsillagban meg nincs felelősségem. Mindemellett bármelyik rész kiesése pótolhatatlan lenne az életemben.

– A Kiscsillagba nem férne be a zeneileg új utakon járó Kispál András?

– Ez egy másik zenekar. A Kispál és a Borz azért állt le, mert a két András között nem működött már jól a szerzői kapcsolat. Ha ez megjavulna, az újra a régi Kispál és a Borz lenne.

– Csak a „csillagos” barátok, vagy Pécs is vonzó?

– A legfontosabb város az életemben. Kötődöm Budapesthez is, de Pécset sokkal könnyebb szeretni. Nagyon el tudom képzelni, hogy egyszer a családdal ideköltözöm.

– Mennyire csendesülős a mai koncert a Kodály Központban?

– Annyira, hogy klubban nem is lehetne eljátszani. Új hangszerelések születtek, s kerettörténetet írtunk a számokhoz, szóval egy kis színházasdi lesz, ahol érdemes odafigyelni a részletekre is.

A zene az élete

Leskovics Gábor 1966-ban született a Budapest melletti Szigetszentmiklóson és jelenleg is ott él családjával. A Kolos Richárd Műszaki Szakközépiskolában végzett elektronikai műszerész szakon. Gitáron, szájharmonikán játszik, a Pál Utcai Fiúk frontembere, tagja volt a Kispál és a Borz együttesnek, alapítója a Kiscsillag zenekarnak. 1998-ban házasodott össze a PUF énekesnőjével, Potondi Anikóval. Lányuk, Enikő 17 éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!