Kultúra

2015.06.02. 16:01

Orcsik Ferenc 53 évesen kezdte az írást, több mint tíz kötete van

Orcsik Ferencet a pécsiek elsősorban mint kiváló kultúrszervezőt ismerik, több városi intézmény vezetőjeként. Ám azt már kevesebben tudják róla, hogy ötvenéves kora fölött elkezdett írni, s a napokban 11. műve, egy pécsi Rómeó és Júlia története jelent meg A fehér szikla szerelmesei címmel.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Tudjuk, hogy évtizedeken át a pécsi kultúrélet egyik mozgatója volt. Mit tart pályafutása kiemelkedő eredményének?

– Többféle intézményt is vezettem az ipari vásártól az Ifjúsági Házig, de ezeket most nem részletezném. Viszont a rendszerváltással az én ötletem volt a Pécsi Napok elindítása. Találtam egy 1906-os plakátot az akkori legnagyobb pécsi vigasságról, a Tettyei Tulipán Ünnepélyről, és ennek a mintájára született meg a rendezvénysorozat, mely jövőre a negyedszázados jubileumához érkezik.

– Aztán jött az első regénye, 53 éves korában. Mi hozta a változást?

– Már általános iskolásként írtam egy kalandregényt, aztán versek következtek, majd a különböző vezetői pozíciók miatt inkább csak az olvasója voltam az irodalomnak. Az ezredfordulót követően két kinevezés között jött egy kis pauza, kihasználtam, és megírtam az első regényem.

– Megjelent 11 kötet, s a helyszínek szinte kivétel nélkül a pécsi, baranyai emberek mozgásterei.

– Eleinte még fiktív volt a helyszín is, aztán a történeteket és a városokat is mindinkább napjaink meghatározó területeiből választottam. A balatoni novelláimban például elindultam Máriától a déli parton, és legutóbb Szemesről írtam, most pedig Szárszón munkálkodom. 64 év élettapasztalatai jelennek meg ezekben a könyvekben és elsősorban a boldogságkeresésről szól mindegyik.

– Eddig minden története hepienddel zárult, most viszont a tettyei fehér szikláról a halálba menekül egy fiatal pár.

– Napjaink társadalmi feszültségében elbizonytalanodik mindenki, eltávolodnak egymástól az emberek. A kölcsönös felelősségre igyekszem felhívni a figyelmet, hogy a legnagyobb boldogságban is segítségre szorulunk. S pécsi helyekhez kötődöm, mert a városnak hihetetlenül jó adottságai, természeti és épített szépségei vannak a boldogság elindításához. Ami pedig a stílust illeti, könnyed hangvételben, de társadalmi drámákat fogalmazok meg, törekedve a szép magyar nyelv használatára, a jó olvashatóságra.

Szociológus, közgazdász, pedagógus, de főként népművelő

Orcsik Ferenc 1951-ben született Pécsett. Az 500-as szakképzőben tanult autószerelőnek, majd levelezőn végezte el a gépipari technikumot, a pedagógia–ének szakot a Pécsi Tanárképző Főiskolán, a szociológiát a JPTE-n, közgazdászdiplomát és kulturális menedzser végzettséget szerzett. Volt a Volán Művelődési Házának igazgatója, a Baranya Megyei Tanács kulturális főelőadója, a Családi Intézet vezetője, az Ipari Vásár Kft. ügyvezetője, a Pécsi Ifjúsági Központ igazgatója. 2010-től nyugdíjas. Felesége a Munkaügyi Központból ment nyugdíjba, Krisztina lányuk 37 éves, tanítónő, Judit (33) jogász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!