Beragyogja a fény a várost

2023.05.07. 13:39

Hatalmas installációt mutatnak majd be a Kodály Központban a Zsolnay Fényfesztiválon

Az idei Zsolnay Fényfesztiválon rengeteg újítással várják a látogatókat: megjelenik a Mecsek világa, az Árkád bevásárlóközpontot pedig mesebeli lények veszik birtokukba.

Zsigmond József

Fotó: Löffler Péter

A Zsolnay Fényfesztivál hetedszer várja a fény szerelmeseit, idén július 6–9. között. Több mint száz programmal készülnek a szervezők, minden délutántól egészen késő estig. 

– Tavaly százezer látogatót vonzott a fesztivál, a legjobban várt programja a Zsolnay Light Art produkció volt – közölte a Kodály Központ dísztermében tartott sajtótájékoztatón Hummel Márk, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Idén 31 országból, a világ minden tájáról érkeztek nevezések a versenyre. Az idei fesztivál nemzetközi fényfestőversenye a Dóm téren lesz, az alkotásokat a székesegyházra vetítik ki. A verseny témája a coexistence, vagyis a közös létezés. 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy minden évben páratlan élményt kínálnak a Fény útjai, így lesz ez idén is. A fesztivál fókuszában olyan műalkotások állnak, amelyek a művészet erejével tudatosan reagálnak korunk olyan környezeti, társadalmi problémáira, mint a klímaváltozás, az energiaválság és a fenntarthatóság. 

A Színház téren erdei utazásra invitálják az érdeklődőket, ahol látható lesz többek között a mecseki erdő mesés világa, fényben és hangban. A Fény útja új helyszíneként mutatkozik be a Kodály Központ. A hangversenyteremben mutatják be a fesztivál leglátványosabb elemét, a Gaiat. A hét méter átmérőjű, fejünk fölött lebegő installáció a földet ábrázolja. A fesztiválra érkezik az Unicef Magyarország Klíma hősök programja, amelynek keretében a fiataloknak szóló előadásokra, interaktív beszélgetésekre kerül sor. Az Árkád bevásárlóközpontot óriási mesebeli lények lepik el, a Cella Septichora Látogatóközpont ókeresztény sírkamráiban pedig a korabeli szertartások misztikus hangulatát idézik meg. 

– Idén egy kísérleti programot indít a Zsolnay Fényfesztivál, ennek keretében a jövő alkotóit, a fényművészettel aktívan foglakozó egyetemistákat szólítják meg. Az első évben többek között a Pécsi Tudományegyetem és a kaposvári egyetem diákjai vesznek majd részt benne. 

A Zsolnay Fényfesztivál nemcsak az éjszakára tartogat programokat, nappal a Széchenyi téren egy Belgiumból érkező utcai színház mutatkozik be, illetve betekintést nyerhetnek az érdeklődők a tűzzsonglőrök titkaiba a Barbakán várárokban. 

A fesztiválra érkezők a Kodály Központ és a Tudásközpont épülete körül tehetik le az autót, illetve az éjszakai órákban az Árkádban ingyenes lesz a parkolás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!