Kultúra

2010.02.19. 12:54

A busók is ezt isszák?

Az idei busójárásra nem jutottam el ugyan - a fiumei karneváli forgatagban más borok jutottak - de hazatérvén már én is megemlékeztem a derék mohácsi álarcosokról. Mégpedig egy mohácsi bor segedelmével - igazán szép vörösbor volt ez a fehérborútról.

Pécsi Borozó

Nem sokan kóstolnak, még kevesebben isznak rendszeresen pécsi borokat. Hát még a mohácsi bor milyen kevesekhez jut el, gondolnánk. Az idén másként van ez, hiszen a Pécsi Tudományegyetem egészen szeptemberig egy mohácsi vörösborral, az Eberhardt Pince 2007-es Mohácsi Cabernet Franc segítségével viszi közeli s távoli helyekre a jó magyar bor hírét.

Az egyetemi borválasztáson meglepetés volt sokaknak ez a bor. Nekem csak azért nem, mert egy évjárattal korábban már leesett az állam, amikor egy vakkóstolón ezt a cabernet franc-t hoztam ki győztesnek. A 2006-os igazán szép, kerek történet volt, de a 2007-es néha még izgalmasabb tud lenni.

Szép, telt bordó szín, a pohárban mintha a bátyját látnám. Illata vaníliás, picit füstös, de bővelkedik gyümölcsösségben is, szedres-málnás emlékeket idéz fel. Ízvilágában is visszaköszön a vaníliás, fűszeres vonal, emellett érett fekete cseresznye és ribizli fedezhető fel, no meg ahogy hagyjuk a pohárban levegőzni, kész erdei gyümölcskosár.

Nem túl tömény, nem megy el a vaskosság felé, a korty emiatt nem is nehezül el, szépen zár. Egy korrekt, szépen megformált vörösbor. Jólesik inni, ahogy egy barátom fogalmazott róla: sima, gyümölcsös, csúszós franc. 

[caption id="" align="alignleft" width="270"] Eberhardt György, a PTE Bora 2009 oklevéllel (fotó: Csortos Szabolcs, pte.hu)
[/caption]

Nem csak én díjazom ezt benne, hiszen vörösbor kategóriában az Eberhardt Pince 2007-es évjáratú, Mohácsi Cabernet Franc minőségi száraz vörösborát hirdette ki az év egyetemi borának a Pécsi Tudományegyetem. Ráadásul a tavaly szeptemberben megrendezett Egyetemi Borok 6. Nemzetközi Versenyén, a szlovéniai Mariborban ez a bor a nemzetközi zsűritől aranyérmes minősítést kapott, valamint második helyezést nyert el a vörösborok kategóriájában, ahol tíz ország egyetemi borai, összesen 52 egyetemi bor indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!