Kultúra

2007.08.29. 15:49

A fociról értekezett doktor Carreras

Székfogalaló beszédében a magyarok iránti szeretetéről, különösen híres labdarúgóinkról is megemlékezett José Carreras, akit díszdoktorává fogadott a Pécsi Tudományegyetem fellépése előtt.

(nl - mbe)

Az ünnepségre a Pécsi Tudományegyetem szigeti úti aulájában gyűltek össze az egyetem és a város vezetői, a meghívott vendégek és a sajtó képviselői. A PTE legújabb díszdoktorának Gábriel Róbert, a PTE rektora adta át a megtisztelő címet. Az egyetem első embere mellett Carreras csütörtöki partnere, Kincses Veronika is beszédet mondott.

[caption id="" align="aligncenter" width="480"] Gábriel Róbert rektor felsegíti a talárt a PTE új díszdoktorára (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

A kitüntetett José Carreras székfogalaló beszédében a zene kultúrtörténeti jelentőségéről értekezett, de beszédében kitért arra is, mennyire szereti a magyarokat. A hangnemet kissé személyesebbre véve a magyar focistákhoz kapcsolódó élményeiről is szólt: – Barcelonai révén már gyerekkoromban megjegyeztem Kocsis Sándor, Czibor Zoltán, Kubala László nevét, ám egy másik magyar, Puskás Ferenc sokszor elkeserített. Ő ugyanis a rivális csapatban játszott, hogy melyikben, azt most nem is említeném.

A Dunántúli Naplónak nyilatkozva a művész kifejtette, hogy tervezi a közeljövőben az operaszereplést, de konkrét egyezsége még senkivel sincs. Válaszolt arra is, hogy Luciano Pavarotti visszavonulásával nem terveznek újabb Három Tenor koncertet, valamelyik fiatal sztár bevonásával. Hozzátette, rengeteg jó tenor van a világon, jónéhányan legalább olyan jók, mint ők, de ebben a trióban nem lehet cserélgetni a szereplőket. Carreras pályája során már féltucat egyetem díszdoktora lett, de megjegyezte, hogy a különböző kultúrák révén minden cím más, a pécsi pedig az utolsó, így érzelmileg ez áll hozzá a legközelebb.

A sajtótájékoztató után a spanyol tenor maradandó emléket hagyott a város számára, mikor képlékeny betonban örökítette meg kéznyomát.

A világhírű tenor csütörtök este lép fel Pécsett, a koncertre mintegy hatezer nézőt várnak a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!