Kultúra

2013.02.18. 17:03

A PTE továbbra is a legjobbak között

Arra is lehet alapozni, hogy ez a város szereti és befogadja az egyetemistákat – többek között erről is beszélt lapunknak Lengvárszky Attila, a Pécsi Tudományegyetem oktatási igazgatója.

BAMA

– A napokban ért véget az Educatio-kiállítás a fővárosban. Mik a tapasztalatok?

– A korábbiakhoz képest mérsékeltebb volt az érdeklődés, aminek nyilvánvalóan az az oka, hogy a diákokban sok a bizonytalanság. Ez persze érthető, hiszen a kapacitásszámok még nem rögzültek, a hallgatói csoportok és a kormányzat közötti egyeztetések folyamatosan zajlanak, így a diákok az utolsó pillanatig kivárnak a döntésükkel.

– Mire lehet alapozni ebben a törékeny helyzetben?

– Elsősorban arra, hogy a Pécsi Tudományegyetem egy biztos pont marad. Intézményünk erőt, biztonságot sugároz már hosszú ideje, s ezt nem lehet eléggé megbecsülni ezekben az időkben. Visszakanyarodva egy mondat erejéig a diákokra: én személy szerint azt tanácsolnám nekik, hogy ne kapkodják el a döntést, nézzenek utána tényleg mindennek, hiszen a célintézmény kiválasztása minden valószínűség szerint az egész életükre hatással lesz. Bízunk abban, hogy a Pécsi Tudományegyetem meg fogja tartani előkelő pozícióját, többek között azért is, mert rengetegféle képzésből választhatnak a hozzánk jelentkezők: a több, mint 300 létező szakból 150 kifejezetten az érettségizőknek szól, a másik 150-et a diplomásoknak kínáljuk. Emellett az sem mellékes, hogy intézményünkről egyre erősebben tartja magát az a kép, hogy itt nem veszik el a gyerek, itt valóban egyetemista lesz: ehhez adottak a külső feltételek, és egyre erősebb a „pécsi egyetemistaság”, azaz bár vannak jogász, közgazdász, bölcsész vagy orvostan hallgatók, kialakulni látszik egy új össz-egyetemistaság is. A város is szereti az egyetemistákat: itt minden megvan ahhoz, hogy egy fiatal jól érezze magát.

– Beszéljünk egy kicsit a képzési kínálatról!

– Az alapoktól a doktori iskoláig mindent lefedünk, így mind a mester- (MA/MSc), mind az alapképzésre (BA/BSc) jelentkezők válogathatnak a kínálatból az érdeklődésüknek megfelelően. Ez a széles spektrum a bizonytalankodók számára is vonzó lehet, hiszen az alapképzés elvégzése után rengeteg lehetőség nyílik a tudás bővítésére. Ugyanakkor a bőség zavarát is át tudjuk hidalni, hiszen a specializációkból is nagy a kínálat. Beszédes, hogy a minősített oktatók száma alapján a legjobbak vagyunk az országban.

– A diákok döntését nyilvánvalóan az anyagi kérdések is befolyásolják majd...

– Ez valóban így van, ám egyetemünk egy sor ösztöndíjjal segíti a hallgatóit – elsősorban azokon a területeken, ahol minimális az állami támogatás. A képzés terhei mérsékelhetőek, akár a szociális helyzet, akár a tanulmányi eredmények alapján. Ezen felül én személy szerint azt gondolom, hogy a diákhitel is meggondolandó számukra, hiszen a legújabb konstrukciók valóban kedvező feltételeket kínálnak.

– A beiskolázási adatok alapján elsősorban a tágabb régióban népszerű a pécsi egyetem. Ugyanakkor sok pécsi fiatal gondolja úgy, hogy a felsőoktatásba valahol máshol kell bekapcsolódnia, hogy a továbblépésért el kell innen mennie.

– Ez valóban így van, vagyis inkább úgy fogalmazok: így volt. Egyre több ugyanis a pécsi hallgatónk, amelynek csak egyik magyarázata az, hogy ebben az esetben nincs utazási költség, nincs albérleti díj, és így tovább. Legalább ilyen fontos, hogy a fiatalok felismerték: a bolognai rendszer lehetővé teszi a későbbi elszakadást, azaz érdemes az alapképzést itt, a Pécsi Tudományegyetemen megcsinálni, s csak azt követően nekiindulni kalandozni.

A cikk a PTE támogatásával készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!