Kultúra

2014.04.02. 16:58

Aki a Titán légkörét is megvizsgálta

A helyszínelő filmsorozatok laborosai elvarázsolnak mindenkit tudományos alaposságukkal. Na, ha ez a „technikusi” szint, akkor képzeljük el az egyetemi tanári felkészültséget, azon belül is a világ legjobbjai közé tartozik dr. Felinger Attila.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– A világ száz „legbefolyásosabb” analitikai kémikusa között szerepel, egyedüli magyarként. Mit jelent ez a cím?

– A tudományág egyik legnagyobb nemzetközi folyóirata, az Analytical Scientist internetes szavazást szervezett az olvasói között, s eszerint alakult ki a lista. Hogy miért a legbefolyásosabb és nem a legismertebb a jelző? Mert nem csak arra voltak kíváncsiak, hogy kinek mennyi tudományos publikációja van, hanem, hogy a gyakorlatban miként hasznosítják az eredményeit. De számított az is, hogy milyen a szervezői munkája, s mennyire vesz részt a nemzetközi tudományos életben.

– Miben erős dr. Felinger Attila?

– A szakterület is némi magyarázatra szorul, hiszen elválasztástudománnyal foglalkozom, és a Magyar Elválasztástudományi Társaság elnöke vagyok. Ez nem nyelvtani elválasztásról, hanem anyagok kémiai szétválasztásáról, minőségi és mennyiségi elemzéséről szól. Tudom, a hétköznapok során ilyesmivel nemigen találkozik az ember, de az talán megvilágít valamit, hogy mi találjuk ki és használjuk is azokat a műszereket, amelyeket a különböző helyszínelő nyomozós sorozatokban lehet látni. Ami ebből hozzám kapcsolható, hogy az elemzésnek mikroszkopikus szinten több új módszerét dolgoztam ki. Továbbá a tudományág világkonferenciáit szervező bizottság négyfős európai egységének is tagja vagyok.

– Igaz, hogy a kozmoszban is „járt”?

– Az egyik elemzője voltam a Szaturnusz holdjára, a Titánra leszálló űrszonda gázmintáinak elemzése során kapott eredményeknek. S elmondhatom, a Titán légköre igen barátságtalan, túlnyomórészt metánból és nitrogénből áll. Az érdekessége viszont az, hogy a Föld légköre hasonló lehetett 4 milliárd évvel ezelőtt.

– A netszavazások szerint igen népszerű a diákok körében.

– Talán, mert szívesen oktatok, s az különösen izgalmas, ha PhD-hallgatókkal foglalkozhatom.

– Analizáljuk egy kicsit a szabadidejét is!

– Biciklizésre, túrázásra, sikerül olykor egy-két órát kiszakítani. Emellett szeretek fotózni, és gyakran hallgatok Pink Floyd-albumokat, valamint komolyzenét.

Szőkédről indult, most az MTA doktora

Dr. Felinger Attila 1961-ben született Pécsett. Szőkéden nőtt fel, a pécsi Vegyipari Szakközépiskolában érettségizett, Vegyészmérnöki diplomát szerzett 1985-ben, majd két évtizeden át tanított a Veszprémi Egyetem analitikai kémiai tanszékén. 2005-től a Pécsi Tudományegyetemen dolgozik, az MTA doktora, az Analitikai és Környezeti Kémia tanszék egyetemi tanára, az MTA-PTE kutatócsoport vezetője. Nős, felesége Gabriella fordító, fiuk, Balázs 28, lányuk, Anna 26 éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!