Kultúra

2012.05.11. 18:11

Aki színpadi nevetéséről ismert igazán

Hellyel közzel negyvenöt éve színpadon áll. De ha valaki soha nem járt színházba, Krum Ádámot akkor is ismeri. Ez az arc, amit ha meglát valaki, rögtön beindul az agya, honnan is ismerem?

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Krum Ádámra nem nehéz rácsodálkozni. Karakteres profil, zengzetes hang, emlékezetes színpadi alakítások, és ha egy kicsit kutakodunk az emlékeinkben, akkor tévéfilmek, ismert sorozatok figurái, és befutott reklámok alakjai is előkerülnek.

– Raksányi Gellért, a Kutyu volt a szomszédunk a Balatonon. Ő mondta egyszer: „Öcsikém, hidd el nekem, a technikai művészeteknek van jövője. Aki nincs benne a dobozban, azt észre sem veszik. Hiába döglik meg szívszaggatóan Hamletként, egy csokirúddal a képernyőn többre lehet menni.” És igaza lett. Hiába megy a Kvartett tizenöt éve Pécsett és a fővárosban, és mondhatnék több tucatnyi klasszikus színpadi szerepet, mindenkinek onnan vagyok ismerős, hogy fagyit, autót, vagy kézikamerát reklámozom, netán a Barátok közt néhány részletéből.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Mindig vonzó lesz a deszka, amíg a lábam, az agyam, a szívem bírja” (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

– Azért sokan tudják azt is, hogy egy évtizeden át ott volt Kaposvárott a nagy csapatban. Mi hozta onnan mégis Pécsre, méghozzá a bábszínházba?

– Az új feleségem, de ennek már húsz esztendeje. S igen, bábszínészként, mert akkoriban Lengyel Gyuri, a Pécsi Nemzeti igazgatója kijelentette, neki nőkre van szüksége! No jó, színésznőkre. Végül mégis meghívtak a Tragédiába játszani, s itt is ragadtam tíz évre.

– És az ezredfordulótól a Harmadik Színház valamint újra Pest az élettere. Nyugdíjasként vonzók még a deszkák?

– Mindig az lesz, amíg a lábam, az agyam, a szívem bírja. Persze lehet, hogy fordított sorrendben. Rómeó ugyan nem leszek ezután sem, de Lear királyról még álmodozhatom. Ha tényleg számvetést kér, akkor apa vagyok elsősorban. A színpadon és a valóságban is.

– A Harmadik új Örkény-estjének óriási a sikere. Mivel ajánlaná ezt a bemutatót?

– Hogy jöjjön el, aki szeretné a halált pofánröhögni, és sikerülni fog az életet és az elmúlást is könnyebben venni. Ez egyébként most nagyon aktuális. Én például a sokadik nadrágszíjszorítás után úgy érzem magam, mintha felfüggesztett büntetést töltenék.

Folyamatos a csiki-csuki három város között

Krum Ádám Kaposváron született 1950-ben. Az iskoláira így emlékszik: „ahova jártam, azt mind lebontották Kaposvárott és Budapesten is. Pécsett meg a laktanyát, ahol katona voltam. No és most megszűnt a Budapesti Kamaraszínház is, az utolsó hivatalos munkahelyem.”

A színházasdit 1968-ban Budapesten kezdte egy amatőr körben, aztán 13 évig a legendás kaposvári csapat tagja volt, majd Pécsett töltött 11 esztendőt. Az ezredfordulótól Pécs és Budapest között ingázik. Feleségével, Nádával húsz éve élnek együtt, Anna lányuk 18 éves, Márk 16 esztendős.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló) „Mindig vonzó lesz a deszka, amíg a lábam, az agyam, a szívem bírja” (fotó: Löffler Péter) -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!