Kultúra

2013.06.10. 16:23

Akinek a Rockmaratont köszönhetjük

Máté Attiláról mindenki tudja, hogy igazi rocker. Azt már jóval kevesebben, hogy egykor élsportoló volt és nagy utazó.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Ifjoncként már elvarázsolta a gitár?
– Nem, én a salakon ügyeskedtem, harmincéves koromig a sport jelentett mindent. Versenyszerűen teniszeztem a Balokányligetben, játszottam még Taróczy Balázzsal is, emellett a hetvenes években két méter fölé jutottam magasugrásban, s NB II.-ben kosaraztam.

– Hogy kanyarodott a rockhoz?
– Egy véletlen folytán. Külföldi nyaralásra kellett a pénz, így Rudán Joe ajánlásával bekerültem a Szekszárd melletti rocktalálkozóra csaposnak. A Csörge-tónál már abban az évben a legjobb csapos lettem, majd fokról fokra haladtam, a következőben a vizesblokk üzemeltetéséért feleltem, aztán a rendezvény anyagi hátterének előteremtéséért. Később levédettem a fesztivál jogügyeit, és az ezredfordulón áthoztam Pécsre.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] Csapos is volt a Rockmaraton elődjén, most ő a tulajdonos
[/caption]

– Mit jelent önnek a Rockmaraton?
– Kezdjük ott, hogy az ország legrégibb zenei fesztiválja, korban lekörözi a Szigetet is. S ízelítőül két adat: több mint két évtized alatt háromezer fellépőt és százezer látogatót vonzott. A legutolsó hazai felmérésen a Sziget után az év második legjobb rockfesztiváljának választotta a közönség. Számomra emellett nagy barátságokat hozott, ebből is kiemelném Deák Bill Gyulát, mert vele különösen jó a kapcsolatom. Egyébként ő az egyedüli, aki a Rockmaraton 23 éve során minden esztendőben fellépett.

– Mi még a szerepe a fesztiválon?
– A tulajdonos vagyok, de a szervezéstől a ügyvezetésig mindent átadtam Varga Zoltánnak, mert súlyos cukorbetegségem következményeként térd alatt amputálták a bal lábam, és a jobb lábfejemen is levágták több ujjam.

– Körülnéztünk és meglepődtünk. A szobája fala olyan, mint egy néprajzkutatóé.
– Az afrikai, távol-keleti műtárgyakat földmérőként gyűjtöttem össze, mert évekig dolgoztam Líbiában és Kazahsztánban, de bejártam Grúziát, Mongóliát, Tunéziát, Máltát is.

Földmérő, bútorboltos

Máté Attila 1953-ban született Budapesten. Négyéves kora óta Pécsett él, a Komarov Gimnáziumban érettségizett, majd a geodétatechnikumot is elvégezte. Földmérőként dolgozott a Geodéziai Vállalatnál, a Baranyai Építőipari Vállalatnál, volt magángazdálkodó, bútorboltvezető, fesztiválszervező, most rokkantnyugdíjas.
Felesége Magdi, Péter fiuk 34 éves, Júlia lányuk pedig 32 esztendős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!