Kultúra

2011.12.07. 16:29

Az eötvösi tanítás: ki hitét veszti, elmerül

Egy gimnáziumi tanár manapság nem tud elbújni: Bartusz-Dobosi László Eötvös Józsefről szóló új könyve napokon belül hírnévre tett szert a tanítványok Facebook-kampányának köszönhetően. Máskor egy budapesti tömött villamosról integettek neki a volt lajososok.

Méhes Károly (Dunántúli Napló)

Kezdjük báró Eötvössel. A reformkor nagyjai közül miért pont ő kutakodásának és könyvének alanya?

– Mert hiteles ember és hiteles politikus. Megválasztása után kijelentette: ezután is Eötvös József akarok maradni, és így is tett. Miniszterként sem azt mondta, amit hallani akartak az emberek, hanem azt, amit a helyzet diktált. Ma sem ártana egy-két ilyen figura. És hát elképesztően sokat dolgozott: a politika mellett regényeket írt, szervezett.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Elsősorban tanár vagyok, és szeretek is nagyon a gyerekekkel lenni” (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

– Azért ön sem panaszkodhat: tanít, lapot alapít, főszerkeszt, könyveket ad ki. Melyik a leghangsúlyosabb?

– Elsősorban tanár vagyok, és szeretek is nagyon a gyerekekkel lenni. Frissen tartanak, van humorérzékük, a visszajelzéseik még őszinték, nem alakoskodóak, mint sokszor a felnőttek. Igaz, a Nagy Lajosban még mindig el vagyunk kényeztetve, a diákjaink többsége nagyon rendben van. Ami nekem kicsit nyögvenyelősen megy, az a dolgozatjavítás...

– És hol, mikor tud dolgozni az egyebeken?

– Három kisgyerek mellett otthon nem nagyon lehet, ha csak nem éjjel. Inkább olyan kávéházakban verek tanyát, ahol még rá lehet gyújtani egy pipára, nekem a füst valahogy kell az alkotáshoz. Nem is merek belegondolni, mi lesz jövőre.

– Mert mi minden készül még?

– Tüskés Tiborról írok egy portrékötetet. Atyai patrónusom volt, ő is a Balaton mellől származott, vasutascsaládból, és sok közös volt bennünk. Ez a készülő könyv nem tudományos munka lesz, inkább jellemrajz, olyasmi, amiket valaha ő is írt, és aminek a mestere volt.

Lapot is alapított

Bartusz-Dobosi László 1971-ben született Siófokon. A Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett történelem–hittan diplomát, 1999 óta tanít a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában. Az Irodalmi Páholy című lapot 2006-ban megalapította, majd négy éven át szerkesztette. Esszéket, tanulmányokat, kritikákat és novellákat ír. Felesége fordító, tolmács. Három gyermekük van.

Méhes Károly (Dunántúli Napló) „Elsősorban tanár vagyok, és szeretek is nagyon a gyerekekkel lenni” (fotó: Löffler Péter) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!