Kultúra

2011.05.08. 18:54

Az EU idén kilencvenezer nézőt vár el a Kodályban

A tárgyalások menetét látva júliusra dőlhet el, hogy a Kodály Központ működtetését milyen feltételekkel veszi át az állam. Gond addig sincs, az önkormányzati támogatás és a bevételek biztosítják a központ működését.

Méhes Károly

Mint Ruzsa Csaba, a Kodály Központot is felügyelő Zsolnay Örökség Kezelő Kht. (ZsÖK) igazgatója elmondta, a maguk részéről februárban egy olyan szakmai álláspontot adtak át a városvezetésnek a kormánnyal való tárgyalásokhoz, ami a központ esetében mintegy 600 millió forintos évi fenntartási költséget jelent. Ebben egyesülnek a működtetés pénzügyi számai, továbbá a programpénz és egy minimális programmarketinghez rendelt keret is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Már biztos az állami támogatása a Kodály Központnak
[/caption]

Csak összehasonlításképp: a budapesti Művészetek Palotája évi 2 milliárd forintos állami pénzből működik, amely összegben szintén jelen van egy jelentős programokra fordítható összeg. Azt viszont nem tudni, az állami támogatás fejében mennyiben fogja meghatározni a Kodály Központ programkínálatát valamelyik megbízott szervezőiroda. Egy biztos, a Pannon Filharmonikus Zenekar határozhatja meg elsőként, mikor, milyen fellépései lesznek az épületben.

Ruzsa Csaba beszélt arról is, hogy a ZsÖK a júliusban esedékes átadási-átvételi időszakig természetesen el tudja látni a Kodály Központ fenntartását, amire egyrészt a ZsÖK számára megszavazott 406 millió forintos önkormányzati támogatás a fedezet, valamint az ide érkező produkciók, rendezvények után befolyó bérleti díj. Jó hír, az Európai Unió felé fennálló kötelezettségek a jelek szerint elég könnyen hozhatóak. Ugyanis a megvalósíthatósági tanulmány alapján az EU komoly feltételek mellett vállalta csak a Kodály Központ (és egyébként a Zsolnay-negyed) finanszírozását.

A Kodály Központ esetében ez azt jelenti, hogy a Pannon Filharmonikus Zenekarnak évi 51 eseményt kell tető alá hoznia, míg a Pécsi Kulturális Központ 28 rendezvény házigazdája kell legyen. A többi eseményt a ZsÖK szervezi, illetve szerződik le cégekkel, amelyek Pécsre akarnak programokat hozni.

2011-re a január-november vége időszakra az EU részéről 90 ezer néző az elvárás a Kodály Központot illetően. A jelen állapot szerint idén összesen 198 rendezvény lesz az épületben (a főpróbanapokkal együtt), tehát ez a nézőszám, úgy tűnik, simán összejön. A központ műszaki stábja egyébként 220 programot is bírna, de ez egyelőre irreális, a régió fizetőképes kereslete ehhez nem elég erős.

Nem is nagyon lehetne a jelenleginél több program, rendezvény az intézményben, mert...

Egyszerűen technikai okai vannak, hogy a Kodály Központban nem lehet több rendezvényt befogadni. Ugyanis gyakorlatilag minden egyes program más-más beállítást igényel, és ezekhez, már csak a terem méretei miatt is, elég sok idő kell.

A színpad növelhető-csökkenthető, ami a nagyterem első néhány széksorának eltávolításával érhető el. De tán ennél is fontosabbak az akusztikai-hangtechnikai előkészületek. Hiszen nem mindegy, hogy egy vonósnégyes lép fel vagy egy nagyzenekar, esetleg könnyűzenei koncert van soron.

A Hauer János vezette technikai stáb gondoskodik róla, hogy számítógép vezérelte hangvetők miképp álljanak, amiben a segítségükre van a fellépő vendégzenekartól érkező hangmérnök is. Könnyűzene esetében a hátul felállítandó keverőpultnak kell helyet biztosítani. És megint más feladatot adnak a konferenciák: ezek hangosítása is megoldandó, nem is beszélve a tolmácsolás lehetőségéről.

Holtidő tehát nem nagyon van. Júliusban lesz egy egy hónapos leállás (amikor a Pannon Filharmonikus Zenekar nyári szünetet tart), ekkor végzik el a próbaidőszak utáni első, jelentős technikai karbantartást, utómunkákat.

Méhes Károly Már biztos az állami támogatása a Kodály Központnak -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!