Kultúra

2013.02.06. 18:59

Belvárosi török központ?

Egymilliárd forintos török segítséggel megújulhat három pécsi török műemlék, erről írt alá szándéknyilatkozatot a héten a török és a magyar miniszterelnök. Annak jártunk utána, hogy milyen építményekről van szó, s milyen felújítások férnek bele ebbe a keretbe.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

A Török Kulturális Fejlesztési Alap pénzéből államközi szerződések keretében külföldi oszmán emlékek helyreállítását fedezik. A Balkánon, Boszniában jó néhány dzsámi született már újjá a program keretében.

– Pécs akkor került kapcsolatba az alappal, amikor a Szulejmán halálához kötődő szigetvári kutatások és beruházások során felmerült, hogy a pécsi török emlékek láthatóvá tételére is érdemes lenne pénzt fordítani – tudtuk meg Merza Pétertől, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatójától.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az új török–magyar programban szerepel a három pécsi projekt (fotó: Laufer L.)
[/caption]

Pécsi részről három létesítmény szerepel a most született programban. A Sörgyár mögött, a Gyermekkórház udvarán nagyon jó állapotban található Idrisz Baba türbéjével az a cél, hogy az építményt kicsit helyrehozzák, megnyissák a kerítést, kialakítva előtte egy parkot is, és ily módon állandóan elérhetővé tegyék a nagyközönség számára. A Kórház téri Jakováli Hasszán dzsámi jelenleg is imahelyként működik, de Pécs szeretné a minaretet felújítva turisztikailag is hasznosítani az épületegyüttest.

A harmadik, legnagyobb falat pedig az úgynevezett Ferhádia, Ferhád pasa dzsámijának környezete a Kazinczy utcában. Itt a régészeti feltárás során sok mindent találtak – ikerfürdő, lakóház és derviskolostor maradványait –, de jelenleg csak egy hatalmas gödör látható mindebből. Nem az a cél, hogy a régi helyére új dzsámit építsenek, hanem egy török kulturális idegenforgalmi központot tervez itt a város. Bemutatva a rekonstruált falmaradványokat. Lenne itt működő török fürdő, hotel és bolt is, alapvető török élelmiszerekkel, kézműves termékekkel. Az egész létesítmény annak a mintájára működne, mint például az American Corner, vagy az Alliance Francaise.

------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Mit szól hozzá, hogy a törökök adnának pénzt baranyai török-kori műemlékek felújítására?
------------------------------------------------------------------------

Arról született most szándéknyilatkozat, hogy az új török–magyar programban szerepel a három pécsi projekt, és most elkezdődik az előkészítése. Megjegyzendő az is, hogy a szigetvári program igen gyorsan halad. Merza Péter szerint Pécs esetében két év múlva várható az a készültségi szint, ahol most a Szulejmán-projekt tart. Az Idrisz Baba türbe és a Minaret rendbetétele ugyanis egyszerűnek ígérkezik, de a Ferhádia kialakítása korántsem megy majd ilyen könnyen. Ott ugyanis műemlékvédelmi, városrendezési szempontokat is figyelembe kell venni, pontosan meghatározva a végleges gazdasági, kulturális, turisztikai funkciót.

További részletek a csütörtöki Dunántúli Naplóban! A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!