Kultúra

2010.06.15. 12:16

Cirkusz lesz a belvárosból

Kaptunk az elmúlt hetekben színházi érdekességeket minden formában, most azonban egy olyan fesztivál következik, ahol az utcai járókelő is részese lesz az előadásoknak.

Mészáros B. Endre

Augusztus végéig tíz fesztivál zajlik egymás után a városban, és a rendkívüli kínálatot a Rockmaratontól az Európa Cantatig tegnap neves sztárok mutatták be Budapesten. A fesztiváldömping legérdekesebb eseménye azonban minden bizonnyal az a cirkusz- és utcaszínházi találkozó lesz, amely júliusban elfoglalja az egész városközpontot.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az argentinok látványos kozmikus lebegéseket produkálnak majd a város fölött pár méterrel. Látványos lesz a cirkusz- és utcaszínházi találkozó
[/caption]

Képtelenség érzéketlenül elsétálni a maskarás élő szobrok mellett a nyugati nagyvárosokban, s egyre gyakoribbak a kis színházi jelenetek a köztereken. Az utcán ugyanis sokkal nagyobb a varázsa, jobban beépülnek a tudatba a váratlan szituációk. Ebből a nyilvános színházasdiból kaptunk már ízelítőt a PLACCC és az Europe Mania találkozónak köszönhetően, ám az igazi nagy attrakció csak most következik, július 9–25. között, amikor Pécs belvárosát elözönlik az utcaművészek, cirkuszosok, vásári komédiások, bábos kompániák. 17 napon át száznál több ingyenes utcai program lesz a Király utcától a Kossuth téren át a Barbakánig, sőt, egy úgy helyszín, a Boccaccio- parkoló is bekapcsolódik, ide jókora cirkuszsátrat húznak fel.

A németek mókás és provokatív ősrobbanást idéznek elő egy szökőkútban, az argentinok látványos kozmikus lebegéseket produkálnak a város fölött pár méterrel, Tunéziából költői tánccirkusz érkezik, s itt lesznek a magyar artistaképzősök is egy tréfás időutazással. A pécsi egyetemisták szatírtáncot járnak Odüsszeusz nyomában, Krakkóból pedig napjaink Don Quijotéje érkezik, akit kilenc Dulcinea védelmez. Jön a francia Cirkuszakadémia, a végzős fiatalok alternatív bohémságait a Krétakör színház legendás alakja, Schilling Árpád rendezi, s lesz spanyol utcabohóc, tűzszínház, doboz-nő, sőt még élőszobor- bajnokság is. Mindezt EKF-szervezésben ingyen kapjuk, csak a sátoros bemutatókért kell fizetni.

Flash mobok – Amikor megáll az idő és az ész

A legdöbbenetesebb élményt a cirkusz- és utcaszínházi fesztiválon bizonyosan az úgynevezett flash mobok (villámcsődületek) jelentik majd. Ez ugyanis arról szól, hogy az ember sétál a belváros szívében, s egyszer csak húsz méteres környezetében minden ember lemerevedik, nem mozdul semmi, mintha megállt volna az idő. Vagy éppen táncra perdül egyik pillanatról a másikra a környéken a sokadalom, még a kirakatot bámuló gyerek is.

Soha nem tudhatjuk előre, hogy mi vár ránk, s lesz miből csemegézni, mert legalább egy tucatnyi flash mobot hoznak a városba a két és fél hét során. Ezekre a sajátos happeningekre nap mint nap 14 órakor lehet a Jókai térnél bejelentkezni szereplőnek, s a pár perc alatt elsajátítható közös koreográfiával az önkéntes pécsiek a város legkülönbözőbb pontjain lepik majd meg a járókelőket, bámészkodókat.

Mulen Rúzs, nyilvános kabaré a Jókai téren

Izgalmas előadást ígér a Karzat Színház is, mely a száz évvel ezelőtti francia mulatók, bohémtanyák, kabarék világát idézi meg igen sajátos és összegző módon, no és magyaros ízekkel is megfűszerezve. A csak 18 éven felülieknek kialakított Mulen Rúzs egy performaszvendéglő lesz a Jókai téren, ahol igazi beavatószínházi előadást rendeznek, melynek mindenki a szereplője lehet, aki átlépi az alkalmi mulató küszöbét – a nézők pedig a kerítésen kívülről élvezik az odabent történteket.

A vendégeket aztán sminkes kisasszonyok fogadják, s korhűre pingálják az arcokat, hogy korszakhoz kapcsolódó heppeningszerű eseményeken látványban is passzoljanak az asztaloknál helyetfoglalók. Több nap, több órán át megy majd ez a játék, s idővel a kerítésnél bámészkodókból is betérő szereplő lesz, a vendégekből pedig közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!