Kultúra

2016.08.16. 18:17

Eb Davis: Pécsett közönségtalálkozó, Hertelenden koncert

A világhírű soul-blues énekes, Eb Davis újra Baranyában énekel. Augusztus 18-án közönségtalálkozója lesz a Makár Hotelben, 19-én Magyarhertelenden, 20-án pedig a Simontornyai Várban lép fel a Pécsi Magasfiúk Dalárdája Blues Banddel.

Mészáros B. Endre

– Mennyire sikerült a bluest felépítenie és életben tartania Euró­pában?
– Amikor harminc esztendeje Nyugat-Berlinbe költöztem, megalakítottam az Eb Davis Blues Bandet, mellyel ma is járom a világot, és rendszeresen fellépünk Berlinben, Németországban is, bár jó ideje Eb Davis and the Superband a nevünk. Az elmúlt hónapban többek közt Zingstben, Hamburgban és a híres berlini Jazz Club Atrane-ben léptünk fel. 2008-ban pedig elnyertem a The Deutsche Rock Music Vereintől a „Németország legjobb rhythm & blues énekese” díjat. Aztán néhány filmszerepet is eljátszottam Berlinben, most pedig készül egy dokumentumfilm, ami szélesebb közönségnek mutatja be berlini pályafutásom történetét. A film premierje Berlinben lesz október 12-én a Babylon színházban.

– Milyen érzések kötik Magyarországhoz, azon belül Pécshez és a PMD Blues Bandhez?
– A Magyar Blues Társaság elnökével, Nemes Nagy Péterrel több mint húsz éve kerültem kapcsolatba, és együttműködésre alkalmas magyarországi zenekarokról kértem tippeket, majd közülük a magyar szövegű saját bluesszámaiknak köszönhetően a PMD-t választottam. Pécs tehát régen és mélyen gyökerezik a lelkemben. Szeretem a várost, és nagyon boldog vagyok minden ide utazásomkor, mivel a Pécsi Magasfiúk Dalárdájával immár 21 éve zenélünk együtt, velük minden koncert olyan, mint a hazatérés. Nem olyan ez, hogy csak jövök és lekísér egy zenekar. Ők számomra családi barátok.

– Miért pont Magyarhertelend a mostani baranyai helyszín?
– A PMD már évek óta készíti a Mecsek Gyöngyszemei klipsorozatát, és többször koncertezett ebben az ugyancsak mecseki gyöngyszem fürdőben, nem véletlenül, mert jó itt a hangulat és az akusztika. A zenekar egyébként 27 éve töretlenül kitart a blues népszerűsítése mellett, így teljes mértékben megérdemli a közönség és az én támogatásomat is, márpedig ilyen akciók és efféle hozzáállás szükséges ahhoz, hogy a blues minél tovább éljen és hatással legyen az emberekre.

Soul és blues több mint fél évszázada

Eb Davis 1943-ban született az arkansasi West Memphisben. 1961-ben újságíró tanulmányokat kezdett, 1966-ban New Yorkban a Manhattan Community College-ban fényképészeti diplomát szerzett. Közben megalapította a Soul Groovers együttest, és kilenc éven át a brooklyni 521 Clubban léptek fel. Dolgozott rendőrként és divatmodellként, 1982–84 között állandó résztvevője volt a berlini German-American Volkfesnek. Az Eb Davis and the Superband húsz éve működik berlini székhellyel, és innen indulnak turnékra szerte a világban. A baranyai fellépése augusztus 19-én lesz a Hertelendi Termálban 21.30 órakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!