Kultúra

2016.01.08. 08:04

Egymást érik majd a koncertek a belvárosban

Január nyolcadikán és kilencedikén, azaz ma és holnap rendezik meg a Made in Pécs zenei fesztivált.

F. Z. (Dunántúli Napló)

Ha szombaton a megyeszékhelyen folyamatosan pakoló vagy éppen gitártokot cipelő fiatalokba botlunk, ne lepődjünk meg túlságosan: január kilencedikén összesen öt belvárosi helyszínen (Eozin, Nappali, Pécsi Est Café, Szabadkikötő, Strausz Ti-ti-tá) rendezik meg a Made in Pécs Fesztivált. Pénteken lesz a megnyitó egy pécsi Random Trip koncerttel karöltve, majd másnap közel száz pécsi együttes és szólista fog fellépni, egyenként húszperces, ingyenes minikoncertekkel.

Az ötlet valójában egy „adatbázisból” nőtte ki magát: a Made in Pécs készítői tavaly februárban kezdték összegyűjteni a pécsi zenészeket, zenekarokat. A lista egyre nagyobbra hízott – gyorsan kiderült azonban az is, hogy rengeteg olyan tehetséges előadó van ebben a városban, akik nagyon ritkán jutnak fellépési lehetőséghez, pláne nem professzionális körülmények között. Innen pedig már tényleg csak egy lépés volt a fesztivál megszervezése – igaz, az a lépés valójában egy több hónapos szervezőmunkát jelentett. A programot december közepén egy meglepetéskoncert már felvezette, a 30Y zenélt a Király utcában, gyakorlatilag egy kirakatban, mától azonban élesbe fordul a történet, egymást érik majd a fellépések. A koncertek, ahogy írtuk is, húszpercesek lesznek, tehát valóban csak a bemutatkozásról, néhány dal előadásáról szólnak, ám akinek egy-egy fellépő megtetszik, az a jövőben már könnyebben rá fog találni az új kedvenc aktuális fellépésre a koncertplakátokon, a programfüzetekben.

A fesztiválhoz kapcsolódóan a szervezők egy új „Pécs-himnuszt” is kerestek: a fellépőktől azt kérték, írjanak a városhoz kapcsolódóan egy új dalt. Végül összesen tizenhat pályamű érkezett, amelyeket jelenleg is meg lehet hallgatni. Az elkészült számokat egy szakmai zsűri fogja értékelni és a legjobbat díjazni, de ezzel párhuzamosan zajlik egy közönségszavazás is.

A mi ajánlatunk

A pontos programnak érdemes az interneten utánanézni, de azért néhány személyes kedvencünket megemlítjük. Az Eozin Kávézóban szombaton tíztől Bíró Balázs játszik majd ukulelén, ezt követően Liza csap a húrok közé, délután négytől pedig Járai Márk gitározik. A Pécsi Est Caféban, szintén szombaton 12.40-től zenél a Kubalibre, a Strausz Ti-ti-tában délután kettőtől a Virrasztók, a Nappaliban 18.40-kor a Persona Non Grata, s ugyanekkor kezd a Gézakékazég a Szabadkikötőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!