Kultúra

2008.01.24. 20:03

EKF-delegáció járt Isztambulban

Szili Katalin vezetésével delegáció utazott Pécs 2010-es kultúrfővárosi partneréhez, hogy a lehetséges együttműködésről egyeztessenek.

(forrás: Pécs2010 Menedzsment Központ)

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke 2008. január 15-18. között látogatott Törökországba, többek között azért, hogy egyeztessen Isztambul és Pécs 2010-es együttműködéséről.

Az elnök asszonyt útja során elkísérte Kocsi László országgyűlési képviselő, Dr. Hargitai János, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő, Cselényi László, a Duna Televízió elnöke és Mészáros András EKF-főigazgató.

A magyar delegáció többek között találkozott Nuri Colakogluval, az „Isztambul 2010” Végrehajtó Bizottsága elnökével és Muammer Güler isztambuli kormányzóval. A tárgyalásokon a felek a korábbi egyeztetések folytatásaként a két város 2010-es menetrendjét alakították ki: e szerint június végéig minden szinten megtörténik a programegyeztetés a feladatok végrehajtói között, és megszületnek az együttműködési szándéknyilatkozatok. Szili Katalin javaslata szerint június végéig a két ország kulturális minisztere is tárgyal a 2010. évi kulturális programokról, és e tárgyalásokon szó lenne az együttműködés kormányzati garanciális elemeiről is.

A tervek szerint Szili Katalin ősszel Pécsett látja vendégül a német és a török házelnököt, ahol a meghívottak személyesen tájékozódhatnak a pécsi program előkészületeiről.

Szili Katalin felvetése, miszerint a Duna Televízió lehetne a 2010-es európai kulturális fővárosok összekötő hídja, pozitív visszhangra lelt. Ertugrul Günay török kulturális és idegenforgalmi miniszter kifejezte abbéli reményét, hogy a török televízió és a Duna Televízió egyfajta kulturális hidat fog képezni a két ország között. A török miniszter elmondta, a projekt a két kulturális főváros között jó alkalom az együttműködés elmélyítésére.

A török EKF-program még nem rendelkezik szervezeti háttérrel, most dolgoznak a 2010-es rendezvények intézményi szervezetének kialakításán, az ankarai parlament 2007 novemberében fogadta el az ezzel kapcsolatos törvényt. Beruházásokat az isztambuliak is terveznek, azzal a különbséggel, hogy ott az ehhez szükséges anyagi hátteret kizárólag a magántőke biztosítja. Az együttműködések előkészítése ugyancsak most zajlik.

„Programszerkesztés ügyében sem tartanak előbbre, sem kommunikációban, sem más tekintetben, sőt ők még most várják a török kormánytól, hogy milyen pénzügyi eszközök állnak majd rendelkezésre” – mondta el Mészáros András pécsi programigazgató.

A további egyeztetések érdekében márciusban utazik a Pécs2010 EKF program delegációja ismét Isztambulba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!