Kultúra

2016.03.21. 16:20

Fizetett a múzeum: a jegyes trükközés ára 9 millió 285 ezer forint lett

Már befizette a pécsi Janus Pannonius Múzeum azt a majdnem tízmillió forintos adóhiányt és -bírságot, amelyet az adóhatóság szabott ki rájuk azért, mert trükköztek a Da Vinci-kiállítás jegyeivel.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Lapunkban írtunk nemrég arról, hogy megbüntette az adóhatóság a pécsi Janus Pannonius Múzeumot (JPM), mert trükköztek a 2014-es Da Vinci-kiállítás jegyeivel. Akkor nem erősítették meg – bár nem is cáfolták – információnkat, miszerint mintegy tízmillió forint adóbírságot és adóhiányt kell fizetnie a NAV részére a JPM-nek. Megkérdeztünk a múzeumtól azt is, kértek-e részletfizetést, a válasz az volt, hogy nem, illetve leírtuk, hogy tudomásunk szerint sem a városháza, sem a múzeum nem fellebbezett a döntés ellen. Lapunk újabb információja szerint olyannyira nem vitatták azt, hogy a bírságot már be is fizette a múzeum. Mi úgy tudtuk, a tízmillió forint körüli összeget a Csontváry-képek Budapestre való kölcsönadása miatt kapott harmincmillióból egyenlítették ki, ám ez utóbbit cáfolta a múzeum vezetése. Azt írták, ilyen típusú elkülönítés, címkézés nincs a költségvetésükben, „a bírság összegét a JPM a tavalyi maradványkeretből egyenlítette ki”.

Kérdéseinkre Csornay Boldizsár, a JPM igazgatója válaszolt, azt írta, a befizetés már valóban megtörtént, 9 millió 285 ezer forintot utaltak el a NAV-nak, általános forgalmi adóra (adóhiányra) 6 millió 94 ezer forintot, adóbírságra 3 millió 47 ezer forintot, késedelmi pótlék gyanánt 144 ezret. A befizetés 2016. február 4-én történt meg.

Nyomozhatnak

Költségvetési csalás gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen feljelentést tett egy olvasónk az ügyészségen az áfával, illetve a jegyekkel való trükközés miatt. Lapunk is megkapta ugyanis a napokban a feljelentés szövegét, s aszerint a cikkünkben foglaltakra hivatkoznak. A pécsi ügyészségen megerősítették, hogy megkapták az iratot, de feljelentéskiegészítést rendeltek el, amelyet a hatáskör szerint illetékes NAV régiós bűnügyi igazgatósága folytat le. Annak határideje tizenöt nap, ami újabb tizenöt nappal meghosszabbítható.

Páváék még mindig vizsgálódnak

A múzeumot amiatt büntették meg, mert könyvek vásárlásával is beengedtek látogatókat a kiállításra, ám a könyv áfája öt, a múzeumi belépőé 27 százalékos.

Bő két hete megjelent cikkünkben írtuk: „Páva Zsolt polgármester vizsgálatot rendelt el az ügy miatt, ami jelenleg is folyik”. Megkérdeztük újra a Polgármesteri Kabinetirodát, hol tart a vizsgálat, van-e határideje. Közölték: a vizsgálat még tart, a polgármesteri hivatal munkatársai folytatják le.

Azt is hallottuk, hogy az Állami Számvevőszék is vizsgálódott tavaly a múzeumban. Erre a városháza és a múzeum is azt mondta, hogy az ÁSZ tavaly valamennyi hazai megyei hatókörű városi múzeum esetében folytatott vizsgálatokat. Az ÁSZ 2016-os első féléves ellenőrzési terveiben szerepel az ellenőrzések folytatása (országos szinten), tehát a vizsgálat a JPM esetében sem zárult még le.

Megkérdeztük, mennyi jut a múzeumban évente programra, kiállításokra, de azt írták, a JPM költségvetése nem tartalmaz kiállításokra és programszervezésre vonatkozó előirányzatokat, ezeket alapvetően aktuális pályázati forrásokból teremtik elő.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!