Kultúra

2010.10.15. 19:10

Foltozgatás zajlik a kulisszák mögött

Az erkély sincs rendben a Pécsi Nemzeti Színház épületében, de sokkal nagyobb gondot jelent a beázás.

Mészáros B. Endre

Itt omlik, amott beázik a Pécsi Nemzeti Színház épülete, és a technika is leáll időnként. Annak jártunk utána, hogy a rengeteg bajból mit sikerült az idén helyrehozni. Januárban írtunk arról, hogy a kozmetikázás már nem elég a színház esetében.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A hang- és fénytechnika korszerűsítésére is nagy szükség lenne (fotó: Laufer László)
[/caption]

– Öt esztendeje még egy szakmai tanulmány 950 millió forintos felújítással oldotta volna meg a gondokat, két éve viszont az önkormányzat alapos elemzése már 1,5 milliárd forintos beavatkozást jelzett. Van ebben épület-rendbehozatal, hang- és fénytechnikai korszerűsítés, szóval kívül-belül minden – összegez Simon István ügyvezető igazgató. – Az utóbbi fél évtizedben átlagosan 13,7 millió forintot költöttünk évente saját keretből a legszükségesebb helyreállításokra. Hangsúlyozom, saját keretből, mert semmilyen rekonstrukcióra nem kaptunk az önkormányzattól külön pénzt, mindent a költségvetésünk terhére kellett megcsináltatni – teszi hozzá Simon István.

Így lett újra működőképes a kamaraszínház díszletszállító liftje (a POSZT egyszer kis híján leállt miatta), a színpadi ponthúzó rendszer (emiatt egy pécsi előadást kellett félbeszakítani), valamint a fényszabályzó pult. Idén pedig már 17,332 milliót áldoztak a működési keretből efféle gondokra, ám ez is csak toldozgatásra elég. A legismertebb tétel a színházi erkély, amely egy ideig azzal fenyegetett, hogy a főbejárat elé pottyan. A 63 millió forintos munkát is saját pénzből fogják elvégezni, ugyanis ezt az összeget a színház megspórolta a működési költségekre az elmúlt év során, és a város ezt a „maradványpénzt” igényelte vissza a veszélyhelyzet elhárítására. Az erkélyjavítás tervei elkészültek, a Zsolnay-gyárban gyártják már a stukkóelemeket, szeptember végén pedig a közgyűlés döntött a feladat megpályáztatásáról, de az még nem dőlt el, hogy ki és mikorra végzi el a munkát.

– Hogy mi a legfontosabb teendő mindemellett? – kérdez vissza a színházi szakember. – Milliós tételeket jelentenek a beázások utáni belső javítgatások, amire a díszletek, jelmezek árából faragjuk le az efféle kiadásokat. Valójában teljes tetőszerkezet-cserére szorul az épület. Befolyik a víz a díszletraktárba is, ami alulról úsztatja a teátrumot. Folyamatosan jelezzük ezeket a problémákat is, de mindeddig hiába.

Színházigazgató leghamarabb januárban

Az előző pécsi közgyűlésnek nem sikerült utolsó aktív napjaiban színházigazgatót választani, így megkérdeztük az önkormányzat kulturális és oktatási bizottságának új elnökét, dr. Hoppál Pétert, hogy mi lesz eben a kérdésben az ügymenet. Mint kiderült, november 4-én, az új összetételű képviselő-testület első ülésén napirenden lesz az újabb pályázati kiírás. Erre 30 napos a jelentkezési határidő, majd újabb egy hónap alatt kell döntést hozni. Ebben az időszakban a szakmai bizottság is sorra meghallgatja a jelölteket, és a kulturális bizottság is megteszi javaslatát. A karácsonyi ünnepek ugyan okozhatnak némi csúszást, de az önkormányzati hivatal szakemberei szerint leghamarabb január elejére (a tervek szerint egészen pontosan január 5.-re) eldőlhet, hogy ki irányítja február közepétől újabb öt éven át a teátrumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!