Kultúra

2012.01.18. 07:25

Gebauer Ernő-emlékévet szerveznek, kiállítással

Kedden sajtótájékoztatón számoltak be róla, hogy Pécs neves festőművésze, Gebauer Ernő születésének 130., valamint halálának 50. évfordulója alkalmából milyen rendezvények várhatóak.

Méhes K. (Dunántúli Napló)

Gebauer Ernő az ausztriai Hartbergben született 1882-ben. Iskolai tanulmányait Grazban, majd Pécsett végezte, 1902-től Budapesten tanult, a mesteriskolában Székely Bertalan növendéke volt. Vallási témájú freskói közel ötven, elsősorban pécsi, baranyai és Tolna megyei templomban csodálhatók meg.

Világi témájú freskói pécsi közintézmények – többek között a Nagy Lajos Gimnázium, az Apolló filmszínház, továbbá a sajtótájékoztatónak helyet adó étterem, az egykori Nagycsemege – falain láthatók. Olajfestményei, linómetszetei, rajzai, vázlatai ma közgyűjtemények értékes darabjai, valamint magánszemélyek tulajdonában vannak. Gebauer 1962-ben hunyt el Pécsett. A Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter pécsi civilek közreműködésével a festőművész műveiből és hagyatékából az emlékévben időszaki kiállítást szervez Pécsett.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!