Kultúra

2016.02.14. 14:08

Götz Attila stukker nélkül, rockbandával és fekete Trabanttal

Ránézésre igazi macsó Götz Attila színművész. Ha viszont dalra fakad, sokan megkönnyezik különleges, baritenor hangfekvésű énekét. A színpadon pedig többnyire gonosz szerepeket kap, így lesz ez hétfőn a Harmadik Színház új bemutatójában, a Komámasszony, hol a stukker?-ben is.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Götz Attila piros színű, éltes korú Opel Corsával érkezik a találkozóra. A szitu azért meglepő, mert köztudott a Trabant-imádata.

– Mi történt a fekete kétütemű csodával?

– Ez az Opel egy igazi emlékmű. Egy barátom nagyapja dédelgette éveken át és a halála után vettem meg, hogy továbbra is avatott kezekben legyen. A fekete Trabantom természetesen megvan, éppen szétszedtem, hogy spéci újdonságokkal felturbózzam, s jobban mutasson a veteránautó-találkozókon. Kap többek között egy Audi 6-os bőrülést, valamint új műszerfala és vajszínű belső burkolata is lesz.

– A színházban prózai szerep következik. Énekes vagy színész inkább?

– Úgy gondolom, hogy színész vagyok, aki szeret énekelni. Nincs bonviván alkatom, de szeretem az operetteket is, ugyanakkor civilben továbbra is az Iron Maiden és a metálzene a kedvencem. Bejön még a hörgős változat is, arra például igen jó kondizni. A neves bandák magyar fellépésein többnyire ott vagyok, két éve például nagy szívfájdalmamra jegyem volt Budapesten a Rammstein-koncertre, de be kellett ugranom egy vígjátékba. A koncert idején pedig a színpadon szomorúan szorongattam a belépőmet. Ugyanakkor énekelek is rockot, van egy zenekarom négy éve, a Soulmirror. 

– Úgy mondják, hogy baritenor hangja van. Mit jelent ez?

– Semmiképp sem egy éneklő birkát. Talán az a legjobb közelítés, hogy a megszokottnál mélyebb tenor, bariton tónussal.

– Van szerepálma?

– Nem tiltakoznék, ha a Nyomorultak musicalben Jean Valjeant kéne játszanom vagy mondjuk Jágót az Othellóból.

– Milyen a Harmadik Színház új darabja?

– Röviden: abszurd. A Komámasszony, hol a stukker?-t próbálták már társadalmi drámaként, pszichokrimiként és bohózatként is értelmezni, de szerintem az abszurd az igazi, miután rengeteg olyan igazságot mond ki, mely face to face kevésbé hihető. Öt ember van egy szobában, ahol egy kijárat fölött lóg egy kulcs és egy pisztoly. Aki itt a hatalmat birtokolja, az nagyon maradni akar, akihez pedig a kulcs kerül, annak nagyon mehetnékje van, hiszen odakint várja a szabadság. Sajátos módon járnak körbe az eszközök, miközben a különböző karakterek ingadoznak a hatalom és a szabadság között.

– Az autó és a zene jelenti a kikapcsolódást?

– Ha lenne olyan, hogy szabad idő, akkor pihenni, aludni szeretnék, vagy legfeljebb wellnessezni. Ugyanis egy kicsit elfáradtam, szeptember óta ez lesz az ötödik premierem.

Színpad vikidálos indítással

Götz Attila 1977-ben született Pécsett. Az 500-as számú szakközépiskolában végzett fémforgácsolóként, majd színművészeti iskolába járt Békéscsabára. Végzés után hívták játszani a fővárosba és több vidéki városba is, de visszatért a szülőföldre. 2001 óta a Pécsi Nemzeti Színház művésze, sokáig énekesi státussal kapott prózai szerepeket, 2010 óta társulati tag. A Harmadik Színházban tíz éve rendszeresen játszik zenés és mesés darabokban, kortárs előadásokban. Két fia van, Máté 14 éves, a Janus Pannonius Gimnáziumban hatosztályos képzésére jár, Kristóf (11) általános iskolás.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!