Kultúra

2014.03.07. 18:34

Hableány lesz a dékáni hivatalvezető

Van egy kar az egyetemen, ahol az egyik dékán szobrokat farag, a másik bordalokat meg gyermekverseket énekel. Most a hivatalvezető Pásztó Renátával beszélgettünk, aki civilben színésznő, és mesét mondott a gyerekeknek az Anikó utcai iskolában.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Nem rontja a hivatalvezető tekintélyét, hogy a diákok olykor a JESZ színpadán látják?

– Nem tudom, hogy van-e tekintélyem, de szerintem az nem is fontos. Bár az jó, ha valaki erről az oldalamról rám ismer, mert az oldja az irodák örökös bürokratikus légkörét.

– Mióta színésznő?

– Még Bagossy Lacinál kezdtem 1988-ban az egyetemi színpadon, szóval túl vagyok a negyedszázados jubileumon. Aztán alapítója voltam a Janus Egyetemi Színháznak. De hozzátenném, hogy az elsők között kerültem ide a hivatalba is, amikor 1996-ban a PTE Művészeti Kara megalakult, s az irodában is végigjártam minden pozíciót.

– A JESZ-ben is ilyen aktív?

– Most nagyon jó a csapat, s magam is rengeteget játszom. A Csongor és Tündében Mirigy, A helység kalapácsában pedig Szemérmetes Erzsók és a színházigazgató felesége is én vagyok. Összességében a színpadon volt már vagy másfél tucat szerepem, mert közben egyszer pár esztendőre hátat fordítottam a pódiumnak. Mindegyik nagy kihívás volt, de mindig az aktuális karaktert szeretem a legjobban.

– Iskolákban mesél az egyetem. Ebben a sorban kik után következik?

– Például fellépett már ily módon a sorozatban Besenczi Árpád, akivel együtt kezdtük a pályát a Koldusoperában, Mikuli János, a JESZ igazgatója vagy Michelisz Norbert, az autóversenyző.

– Hogy kapcsol ki a színésznő?

– Barátokkal. Kertes házban élek a Tettye lábánál a kedvesemmel és Alival, a keverék snaucerrel, valamint Frici cicával, akikkel nagyon szórakoztatónak tartjuk az együttlétet.

Kezdettől aktív tagja a Janus Egyetemi Színháznak

Pásztó Renáta 1969-ben született Pécsett. Meszesen járt általánosba, a Kodály Zoltán Gimnáziumban érettségizett, a PTE Felnőttképzési Emberi Erőforrás Fejlesztési Karán művelődésmenedzseri szakon diplomázott 2002-ben. 1996-ban ott volt a JESZ alapító csapatában, ahol a Reszket a Hold című darabban mutatkozott be, s a társulatnak ma is aktív tagja. 1996 óta dolgozik a PTE Művészeti Karán, 2006 óta dékáni hivatalvezetőként. Párkapcsolatban él.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!