Kultúra

2013.03.12. 17:59

Hatvan éve zenetanár és zongoraművész

Bánky József a hatvanadik évét tölti a zenei oktatásban (ebből 45 esztendőt a legfelső szinten tanított Pécsett), de úgy tűnik, az új nyugdíjszabályok miatt már nem valósul meg a jubileum. „Legfeljebb most zeneszerző leszek jobban!” – mondja a nagyhírű zenepedagógus és zongoraművész.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Koncertjein nem csak a zongora szól, gyakran ismeretterjesztő előadást is tart a zeneművekről.

– Pécsett én vezettem be ezt a formát a hetvenes évek végén, s azóta jó néhányan átvették már, de örülök neki, mert kiváló módja a zene népszerűsítésének. Valójában nem szeretek sokat beszélni, de annyira kedvelem a zongorairodalmat, hogy arról mindig szívesen társalgok bárkivel.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Most már belekezdek nagyobb lélegzetű darabok komponálásába is”
[/caption]

– Hatvan éve zenetanár. Van Bánky-féle tanítási módszer?

– Elöljáróban kiemelném, több száz növendékem volt, s egytől egyig kedves az emlékük. A célom pedig az volt a zeneoktatásban, hogy a pontos, alapos iskolai képzést élettel, értelemmel és művészettel töltsem meg. Másrészt zeneszerzőként a tanítás során is azt néztem, ha én komponáltam volna a darabot, akkor mire lennék büszke benne, milyen értékeire hívnám fel a figyelmet. Az érzelmi töltést kerestem minden darabban, amit Bach egyik fia így fogalmazott meg: „A közönséget nem hathatom meg, ha magam nem hatódom meg attól, amit játszom”. Mindig nagyon ügyeltem a kritika és a dicséret helyes arányára is, valamint a jó megoldások indokolására.

– Mennyit gyakorol nyolcvan év fölött a zongoraművész?

– Szerintem nem eleget, napi egy-két órát, de koncertre készülve többet is. Mert még öt-hat nagyobb fellépésem most is van minden esztendőben.

– Ha kevesebb a tanítás és a koncert, akkor mire jut több idő?

– A zeneszerzésre. Most már belekezdek nagyobb lélegzetű darabok komponálásába is. Éppen egy húszperces hegedű-zongora szonátán dolgozom, és se éjjelem, se nappalom. Ha felébredek, akkor az első gondolatom az: hol is tartottam?

Házas 56 esztendeje

BÁNKY JÓZSEF 1930-ban született Diósgyőrött. Miskolcon érettségizett, 1954-ben diplomázott Budapesten a Zeneakadémián, 55 éve tanít Pécsett, 1967-től a zenei felsőoktatás elismert szakembere. Tanszékvezetőként ment nyugdíjba 1995-ben, de tanít még napjainkban is. Feleségével, Líviával 56 éve házasok, három fiuk: Tibor 55, Ottó 48, Géza 43 esztendős. Hat unokájuk van.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!