Kultúra

2014.08.22. 10:03

Íme a TOP 10 Pécsről elszármazott híresség

Összeállításunkban olyan híres és sikeres pécsieket, baranyaiakat gyűjtöttünk össze, akikben szinte semmi más nem közös, mint az, hogy korábban elhagyták a várost, a megyét.

Munkatársainktól

Vannak, akik hiába sikeresek hazai pályán, érzik, hogy karrierjük kiteljesedéséhez el kell hagyniuk otthonukat. Mások életében pedig eleve csak egy lépcsőfok volt Pécs, mi valamiért mégis magunkénak érezzük őket mind a mai napig.

Életútjuk egy ideig ide kötötte őket, de ma már szinte csak vendégként térnek vissza. Újságíró, médiaszemélyiség, színész, sportoló, edző és séf is helyet kapott – korántsem teljes – listánkon, mind-mind figyelemre méltó teljesítményt nyújtottak saját területükön.

Van, aki már évtizedekkel ezelőtt távozott a városból, és olyan is, aki csak a közelmúltban.

Íme a lista!

Erős Antónia A szigetvári születésű tévés személyiség messze több, mint egy hírolvasó. Riporteri kvalitásairól először az egykori Pécsi Körzeti Stúdió műsoraiban győződhettünk meg.

Azon kevesek közé tartozik, akik az ismertségüket becsülendő, értelmes dolgokra is fel tudják használni: az általa életre hívott Egy csepp figyelem alapítvány a cukorbetegség elleni küzdelem élharcosa.

Kamarás Iván Ugyan már jó régen volt, amikor Pécsett lépett először színpadra, de a szexszimbólumként számon tartott színész még nyilván nem túl idős a nemzetközi karrierhez.

Amire manapság mindenképpen szükség is van, ha valaki filmekben akar játszani. Hamarosan Raszputyin szerepében láthatjuk, az Oscar-díjas Adrien Brody mellett, aki Houdinit alakítja.

Frei Tamás Mostanában inkább kávésorozata, kávézólánca és írói ambíciói tartják a köztudatban Frei Tamást, de a hazai kereskedelmi televíziózás hőskorában éveken keresztül a képernyő elé szegezett több millió embert.

Ami a műsoraiban elhangzott, arról garantáltan másnap egy egész ország beszélt. A tablóképe talán még ma is a Nagy Lajos Gimnázium folyosóján tekinthető meg.

Papp Lajos Éveken át „A Szívgyógyász" volt a pécsi szívklinika egykori vezetője, akinek a nevéhez, gyógyító képességeihez nem egy legenda és végtelen számú hálás paciens kötődik.

Ő maga – nyugdíjba vonulása óta – egyre kevésbé kötődik a városhoz, nem is tartózkodik soha Pécsen, így logikus lépésnek tűnt, hogy házát is meghirdette.

Garami József Valamit csak tudhat ez az ember, ha még most, 75 évesen is aktív, az MTK-nál már intézmény a volt pécsi futballedző.

A pécsi foci legsikeresebb időszaka fűződik a nevéhez, de legendák szólnak arról is, mennyire értett és ért az utánpótlásképzéshez. Talán az egyetlen aktív magyar edző, akire a magyar futball legnagyobb kritikusai sem tudnak legyinteni.

Szabó Dániel Hamarosan a dzsessz doktoraként fogják számon tartani a komlói zenészt, hiszen amellett, hogy világszerte a műfaj élvonalát jelentő művészekkel lép fel és számos neves intézményben oktat, úgy tűnik, még a Doctor of Musical Art megszerzésére is jut ideje.

Nemrég szülővárosában is billentyűzött, nem kisebb nagysággal, mint a Weather Report egyik kulcsemberével.

Gera Zoltán Az elmúlt másfél évtized talán legjobb magyar labdarúgója, és ez még akkor is nagy dolog, ha ebből a mezőnyből azért nem olyan nagy dolog kitűnni.

Viszont aki a magyar futballközegből ki tud törni és a világ egyik legjobb bajnokságában, az angol első ligában éveken át jó teljesítményt nyújt, az maximális tiszteletet érdemel.

Várvizi Péter Ha van a gasztronómiában olimpia, akkor az a Bocuse d''Or. Ennek döntőjébe jutott be először magyar csapat, aminek vezetője nem más, mint a pécsi születésű Várvizi Péter.

A neve egy ideig egyet jelentett a városban a fine dininggal, de az utóbbi években is szaktanácsadóként segítette, hogy tényleg élmény legyen egy-egy vendéglátóhelyre betérni.

Havasi Bertalan Az ország leghíresebb sajtómunkása kapcsán talán nem Pécs az első, ami eszünkbe jut, pedig innen jutott odáig, hogy az ország első emberének a megjelenéseit igazgassa. Úgy, ahogy.

Pécsi tudósítóként indult el a pályán, és a HírTV-t követően kötött ki a miniszterelnök mellett, akinek – Bertalan saját bevallása szerint – még egy kiürített kólás- dobozát is megtartotta emlékbe.

Vujity Tvrtko A délszláv háborúról szóló tudósításai mindenkivel megismertették választott nevét és az éppen kiválasztott baseballsapkáit, de igazán a tv2 bulvárműsoraival tudott a csúcsra érni.

És ott is maradni. Az ő esetében viszont egyértelmű, hogy Pécset soha nem feledte – már csak a családi kötelékek okán sem – és vitathatatlan, hogy a város reklámozásáért kevesen tettek nála többet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!