Kultúra

2011.01.20. 15:31

Készül a Szerelmi Tízparancsolat, Arad–Pécs közös nagyjátékfilmje

A pécsi lakatfalat is felhasználva szerelmes nagyjátékfilm készül román–magyar koprodukcióban, aradi és pécsi helyszíneken.

M. B. E.

A regionális összefogásban születő mozgóképes alkotásról az együttműködési megállapodást a PTE-n január 13–15. között szervezett filmes workshop zárásaként írták alá. A projekt egy forgatókönyvi verseny meghirdetésével indult, és pályázati forrásokból, szponzoroktól szerzett 500 ezer eurós forgatási költségvetést kalkuláltak hozzá.

A forgatókönyvírói versenyt 2010. december elsejei határidővel a Dél-dunántúli Filmalap, valamint az aradi ONO Pictures „Szerelmi Tízparancsolat” címmel hirdette meg, és a szerelmi tematikájú felhívás sokakat megihletett, 60 rövidfilmes pályamű érkezett be a Fekete-tengertől Budapestig, a bírálóbizottság pedig három kritérium alapján (eredetiség, megvalósíthatóság, egyszerűség) választotta ki a tíz nyertest – ötöt Magyarországról, négyet Romániából és egyet Újvidékről. Ennek a tíz anyagnak a szerzőjét hívták meg a pécsi workshopra, hogy most már közösen gyúrjanak nagyjátékfilmet a történetekből Ovidiu Darian rendező (Francis Ford Coppola asszisztense volt, és több éven át dolgozott német és francia filmes műhelyekben) vezetésével.

Mint Keresnyei Jánostól, az egyik producertől megtudtuk, formabontó a film születése, ez ugyanis az első regionális filmes együttműködés a két ország között, eddig kizárólag főváros szinten kötöttek hasonló megállapodásokat. A forgatások Aradon és Pécsett zajlanak majd, és a premiert is egyszerre tervezik a két városban 2012-ben. A filmet elsősorban európai forgalmazásra készítik. A Szerelmi Tízparancsolat munkálatainak következő állomása Aradon lesz március elején, ahol tovább finomítják a forgatókönyvet.  

M. B. E. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!