Kultúra

2008.11.17. 16:01

Kiosztották a „Pécsi Nemzeti Színházért” nívódíjat

A Pécsi Nemzeti két nagyszerű művészét ismerte el az idén az intézmény nívódíjával: Váradi Mariann operaénekest és Lipics Zsolt színművészt.

M. E. B.–M. K.

A művésznő, aki 1992 óta tagja a pécsi operatársulatnak, természetesen örül, és nem csak a díjnak:

– Jó érzés, hogy itt értékelik azt a színvonalat, amit én nyújtani tudok. Itt kezdtem a pályát Békés András és Horváth Zoltán rendezéseiben, az első nagy siker az 1993-as Traviata volt. Aztán következett pár év külföldi munka, de amikor visszatértem, ismét csak Pécsre jöttem, ahol szeretettel és tisztelettel fogadtak. Én pedig úgy gondolom, hogy mindazzal a tudással és tapasztalattal, amit eddigi pályámon megszereztem, a színház javát szolgálom.

Holott – és ebből a ma már egyetemen magánénekeseket nevelő Váradi Mariann sem csinál titkot –, az opera helyzete messze nem olyan jó, mint valaha.

– Előfordul olyan hónap, hogy nincs is előadás. Én úgy vélem, hogy a közönség több operát igényelne. Természetesen, ettől függetlenül sokat énekelek koncerteken, évek óta különböző városi eseményeken, továbbá egyházzenét is. Gyakorolni tehát kell, és én mindig is szerettem. Nem csak a hangszalag miatt, hiszen az csak egy kis izomdarab, hanem mert ez a pálya folytonos fizikai-szellemi munkát igényel.

Tízéves PNSZ-es játéka során Lipics Zsolt a társulat összes létező elismerését elnyerte már

Van, ki a Hajmeresztő fodrászaként emlékszik rá, más a Képzelt beteg kummantós orvosaként jegyzi meg a nevét. Egy biztos, valamelyik szerepéről minden baranyai ember azonnal be tudja azonosítani Lipics Zsoltot, a PNSZ színművészét, aki a teátrum minden létező díját elnyerte már, a napokban éppen a Nemzeti Színházért nívódíjat vehette át.

– Tíz éve dolgozom a pécsi színházban, s nekem ezek a díjak „mindent” jelentenek, hisz a lelke legmélyén mindenki arra vágyik, hogy ismerjék el a munkáját.

– Mostanában mintha kevesebb lehetőséget kapna?
– Valóban kevesebb bemutatóban játszom az idén. Én is voltam pályakezdő színész, így megértem fiatal társamat, hogy kikövetelik a gyakoribb bemutatkozási lehetőséget. Ez az évad ilyen. Az embernek szüksége van időnként energiagyűjtésre, feltöltődésre. Mindemellett decemberben így is 17 előadásom lesz.

– Olykor egy időben játszik tragikus hőst, komikus alakot és musicalszereplőt. Hogy férnek meg egymás mellett?
– Igyekszem nem hazavinni a játszott jellemeket. Persze vannak megterhelőbb figurák, amit nehéz kiiktatni a magánéletben.

– Foglalkozik még internetes honlapkészítéssel is?
– A PNSZ, a POSZT a Harmadik Színház weblapját is formálgatom. Tegnap például feltettem egy számlálót a Pécsi Nemzeti honlapjára, és egyetlen nap ezernél több látogató jelentkezett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!