Kultúra

2009.12.07. 17:06

Köles Ferenc: fura alakok után nívódíj

Korábban főleg a fura alakok szerepei találták meg, a Pécsi Nemzeti Színházban drámai jellemekkel bővült Köles Ferenc repertoárja. A POSzt-tal "egyidős" színész tíz éve elismerésének tekinti a nemrég kapott Nívódíjat.

bama.hu, MBE

Köles Ferenc elnyerte már a társulat Szendrő-díját, most pedig a színházvezetés Nívódíját kapta meg. A színművészt pécsi színészi pályafutásának összegzésére kértük.

– Mondhatni, egy idős vagyok itt a POSZT-tal, 10 éve kezdtem a Pécsi Nemzetiben. Nem akárhogy ünnepelek, a jubileumi évfordulóra várjuk a párommal a gyermekünket. Nem panaszkodhatom a foglalkoztatásomra sem, megkaptam szinte minden szerepet, amire színész vágyhat. Voltam például Rómeó, Bicska Maxi és Liliom is. A múlt esztendőben pedig nekem jutott a színészgép jelző, én töltöttem a legtöbb időt a színpadon a társulatból.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Köles Ferenc kiérdemelte a színészgép jelzőt a pécsi társulatnál
[/caption]

Most egy karakteres évem következik. Lenszkij vagyok a Bolondok táncában, Buckingham herceg a III. Richárdban, Állomásfőnök a Parasztoperában. Amikor a JESZ-ben kezdtem, ezek a bolondos figurák találtak meg mindig.

Szerencsére a PNSZ-ben már nem csak testi hibás, sajátosan beszélő alakokat kell megformálnom, drámai jellemekkel is kiegészült a repertoár. Mindenesetre ezek a fura alakok mások szerint is jól állnak nekem, a nehezebb szerepekből meg rengeteget tanultam.

Szóval elért már szinte minden, de azért akad még egy idézőjeles szerepálmom. Amit még titkon ott lötyögtetek magamban, az Csacsinszky Pali a Lila ákácból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!