Kultúra

2010.10.30. 16:09

Koncertközpont: házavató egy álló héten át

A héten megkezdődött a próbaüzem a pécsi Kodály Zoltán Koncert- és Konferenciaközpontban. Hivatalosan decemberben nyílik meg az intézmény, öt emlékezetesnek ígérkező hangversennyel.

Mészáros B. Endre

A Pannon Filharmonikusok a szegedi operafesztivál után november második felétől veszik birtokba az épületet, és a terem behangolásához egyre többször szólaltatják meg hangszereiket. Lesz koncert is, a világhírű hegedűművész, Maxim Vengerov vezényletével Ránky Dezső zongoraművész és a pécsi zenekar lép fel december 9-én. A hivatalos megnyitó azonban december 16-án lesz, tudtuk meg Bozóky Anitától, az intézmény kultúrprogramjaiért felelős igazgatójától. Fontos dátum ez, hiszen ekkor van a születésnapja a ház névadójának, Kodály Zoltánnak. Egy hatalmas, de zártkörű rendezvénnyel kezdődik az új zenei időszámítás a városban, ahol a zenekart Peskó Zoltán vezényli, az egyik vendégfellépő Kocsis Zoltán lesz, de rajta kívül még további hat-nyolc nemzetközi hírű művésszel is tárgyalnak a szervezők, akik ugyancsak játszhatnak a műsorban. Egytől egyig pécsi származású hírességek, olyan nevek, mint a gordonkás Várdai István, vagy a zongoraművész Jandó Jenő.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Al Di Meola a karácsony előtti napokban érkezhet a Koncertközpontba
[/caption]

Az ünneplésből nem maradnak ki azok a baranyai zenebarátok sem, akik nem jutnak be a zártkörű megnyitóra. Nekik éppen Jandó Jenő szólójával – Beethoven G-dúr zongoraversenye lesz műsoron –, Vass András vezényletével ad koncerteket a nagyzenekar 17-18-án. Az első napot a pécsi, a másodikat a fővárosi bérleteseknek szervezik, de bejuthat mellettük az előadásokra minden zenekedvelő – tudtuk meg Horváth Zsolttól, az együttes igazgatójától. Aztán 20-án újabb, de már jóval könnyedebb előadás következik, az UniCum Laude énekegyüttes a ház rezidens zenekarából válogatott kamaracsapattal Barokk Karácsony című műsorral jelentkezik. Végül a legnagyobb meglepetés, amiről még csak tervszinten beszélnek. December 21. vagy 22-ére Al Di Meolát a világhírű jazzgitárost hívják meg egy dzsesszkoncertre, vagyis egy igazi könnyűzenei nagyágyúval is felavatják az épületet.

A lírai jazzgitáros

Al Di Meola a világ legjobb jazzgitárosai közé tartozik, és Pécsett is megfordult már néhányszor, legutóbb 2007-ben, 15 éve pedig a pécsi jazztörténet egyik legjobb koncertjét hozta el a PTE aulába Jean-Luc Pontyval és Stanley Clarke-val. Meola emellett 2009-ben a Szigeten a Pécs2010 EKF jegyében lépett fel ezrek előtt, holott egyidőben játszott a Placebo együttessel. Az akusztikus gitár lírai megszólaltatója méltó kezdetét jelentené a ház könnyűzenei eseményeinek.

Vengerov barátsága

A világ három legjobb hegedűművészének egyikével, Maxim Vengerovval 2006-ban találkozott először a pécsi zenekar a MüPában, amikor Beethoven hegedűversenye volt műsoron. Itt olyannyira megtetszett a művésznek a „kis vidéki együttes”, hogy azonnal elvállalta az újabb közös szereplést. Most karmesterként érkezik, de Beethoven ismét kapocs lesz: esz-dúr zongoraversenyét Ránky Dezsővel hallhatjuk, maj felcsendül Muszorszkijtól az Egy kiállítás képei is.

Pécsi hírességek

Csak találgatni lehet, hogy a pécsi származású klasszikus nevek közül kik kapnak majd meghívót a zárt körű nyitóhangversenyre. Kocsis Zoltánt bizonyosan hallani fogjuk zongorázni, és Jandó Jenő is elválaszthatatlan a várostól. Mellettük a legtöbben Barth István és Gyöngyössy Zoltán fuvolaművészt, Kokas Katalin és Gyermán Júlia hegedűművésznőket, Király Csaba zongoraművészt, Vida Róbert tubást emlegetik, no meg Várdai István csellistát.

Barokk Karácsony

Az UniCum Laude énekegyüttesnek hatalmas a baranyai tábora, bebizonyosodott ez a nagyzenekarral közös crossover partijukon is, amikor egy Queen-szimfóniát adtak elő. Most hagyományosabb estre, Barokk Karácsonyra készülnek december 20-án. A kamarazenekar mellett – amelyet Németh Pál fog vezényelni –, viszont parádés a meghívott szólisták listája: fellépnek velük Meláth Andrea mezzoszoprán-, Andrejszki Judit, Breinich Beáta és Iványi Márta szopránénekesnők is.

Mészáros B. Endre Al Di Meola a karácsony előtti napokban érkezhet a Koncertközpontba -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!