Kultúra

2007.10.01. 15:51

Közönségtalálkozó az Este rendezőjével

Csak ki kellett lépnem oldalra a kamera mögül, ezért nem jelentett nagy változást az életemben, amikor rendezni kezdtem - mondta hétfőn Koltai Lajos a pécsi Művészetek Házában, a teltházas közönségtalálkozón.

BAMA

Az Este direktorának szavaiból kiderült: a kamerától azért nem sétált túlságosan messzire. Amikor forgatunk egy jelenetet, nem a monitoron keresztül figyelem a színészek játékát, mint más rendezők, akik egy székben, fülhallgatóval a fejükön szemlélik a jelenetet - árulta el munkamódszerét Koltai Lajos - végig a kamera mellett maradok, és ha valamit másképp szeretnék, odalépek a színészhez és belesúgom a fülébe. Ez a szemlélet régen általános volt, de ma már a technika fejlettsége miatt a rendezők és a színészek közötti intim munkakapcsolat szinte teljesen eltűnt. Ezért Koltai módszerétől repdestek az Este színészei. Még az idősebb színésznőket, Glenn Close-t, Vanessa Redgrave-et és Meryl Streep-et is meglepte ez a közvetlenség. A legnagyobbak is ahhoz vannak hozzászokva - bár egyáltalán nem szeretik - hogy a direktor magához rendeli őket, hogy instrukciókkal lássa el őket. Nekem ez természetellenes lenne, hiszen mindig is azt éreztem: felelősségem van a színészekért, hiszen a világítással, a színekkel teljesen megváltoztathatom arcuk karakterét. Ezt ők is tudják. Az Este kapcsán több világsztár is nyilatkozta külföldi orgánumoknak: Soha nem hagyott minket magunkra, létrehozta az intim atmoszférát és ugyanazt a levegőt szívta, amit mi. Az olvasópróbák is rendhagyóak voltak: Előfordult, hogy a szöveg összeolvasása előtt azt mondtam: hunyjátok le a szemeteket és hallgassunk Chopin-t. Amikor megfelelő hangulatba kerültünk a zene hatására, csak akkor kezdtük el a próbát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!