Kultúra

2007.11.19. 18:52

Lovasi András: Kispálon múlik a banda jövője

Húszéves fennállását ünnepli a Kispál és a Borz, akik a jubileumra dupla albumot adtak ki. Sokak szerint azonban a pécsi sikersztori lassan a végéhez ér - Lovasi Andrást, a banda frontemberét kézenfekvő módon a jövőről kérdeztük.

Mészáros B. Endre (DN)

– Csaknem három tucat szám jutott a két lemezes albumra. Az első CD-re részben a rajongók internetes szavazása, részben a zenekar tagjainak toplistája alapján válogattatok, míg a második, csendesülős blokkot a legutóbbi pécsi és a szegedi buli számaiból kevertétek. A munka már az új stúdiódban készült?

– Kezdjük ott, hogy nincs még kész, és ez nem stúdió, csak egy próbaterem. Magamnak építettem a Mecsek-oldalban, ahol természetesen hangfelvételeket is tudok rögzíteni. Ez egy földház, ahol muzsikálni fogunk, ott másfél méteres a takarás, úgyhogy nemigen jön ki onnan hang. Ha minden jól megy, akkor februártól szeretnénk ott dolgozni.

[caption id="" align="alignleft" width="323"] Együtt a színpadon húsz éve - Lovasi András szerint Kispál Andráson múlik, mi lesz a zenekarral
[/caption] – Próbaterem tehát már lesz, dobossal hogy álltok?

– Összesen hét meghallgatáson vagyunk túl, és  szerencsére akadt három nagyon tehetséges jelölt is. Végül a közülük legjobban improvizáló Mihalik Ábel mellett döntöttünk, aki harmadéves a dzsesszkonzervatóriumon, és van egy Frank Zappa nyomdokain haladó Nomád nevű zenekara.

A decemberi turnét már az új dobossal,  Bräutigam Ricsivel és Tóth „Csüli” Zoltánnal együtt csináljuk. Egyébként az is az új ütős, Mihalik Ábel mellett szól, hogy éppen annyi idős mint az együttes, vagyis pontosan 20 esztendős.

– Annál is inkább, mert a rajongók már arról beszélnek, hogy befejezi a Kispál és a Borz.

– Az biztos, hogy nem fogunk kizárólag a régi repertoárral utazgatni. Ám csak akkor lesz újra folyamatosan koncertező együttes a Kispál, ha van új anyag, új mondanivaló.

Megjegyzem, időközben egy csomó minden beérett abból, amit a nyáron az Áronnal közösen kitaláltunk. Ha például a Művészetek Palotájában tartott koncertünket vettük volna lemezre, akkor a mostaninál is izgalmasabb, jobban szóló CD-t tudtunk volna csinálni. Gyakorlatilag hiba nélkül játszottuk le azt a koncertet, ráadásul olyan szólókkal, hogy azt mondtam, látjátok, most mondja ránk valaki, hogy válságban vagyunk.

– Van kiút?

– Egy dalíró-szerző páros válsága ez. A gond az, hogy a Kispi kevesebb dallammal érkezik, így én is kevesebb szöveget tudok írni hozzá. Az pedig nem sülne el jól, ha a dalokat is én alkotnám. A Kispál és a Borz attól az, ami, hogy a Kispi jellegzetes gitárriffekkel jelentkezik. Most tehát az András nógatása zajlik. Egy gitárosnak ugyanis még 40 fölött is keresnie kell az új ösvényeket. Ez egyébként egyáltalán nem jellemző a magyar popzenére, hiszen a legtöbb hazai popkarrier erre a korra lezárul.

Persze lehetne úgy is Kispál-lemez, hogy a Kispi nincs ott igazán, de egyelőre nem adom fel, és szeretném, ha teljes mellszélességgel ott lenne a szerzők között.

– Nem is írsz addig szövegeket, amíg nincs meg a dallam?

– Van azért, hogy kitalálok nyers változatokat, aztán ha megjelenik a dal, ha ismerem a lüktetését, a szótagszámokat, akkor hozzáalakítom, átfaragom, úgy, mint a szobrász az anyagot.

– Nem a biztos jövőd miatt épül ez a próbaterem?

– Ahol most dolgozunk, az Olimpia alagsorában, ott rendre egy tucatnyi zenekar csörömpöl. Ha kiteszünk egy mikrofont, kis túlzással a teljes baranyai zenei újhullámot felvehetjük. Végső kétségbeesésemben jött az ötlet, hogy a telkemen építsünk próbatermet. Persze nincs kizárva, hogy nyugdíjasként itt fogom az új bandákat pátyolgatni, és bázisa lesz a már létező kiadómnak.

Az is bennem volt, hogy nincs Magyarországon még gyakorlata a nyugati módinak, miszerint bérelhető helyekre van szükség, ahová két-három hétre elvonul egy csapat, és a munka eredményét föl is veheti. Sporthasonlattal élve tehát ez egy edzőtáborozásra alkalmas hely.

– Miközben a Kispál takarékon ég, te átmented magad a Kiscsillagba.

– Mindenki több tűzbe tartja a kezét. Dióssy például a Kaukázus zenekarral játszik. Talán már túl sok mindent is csinálunk, és a vége az, hogy nem jut időnk a Kispál és a Borzra.

– Mi a helyzet a „második” csapatoddal?

– A Kiscsillaggal fölvettünk két dalt, amit online maxiként akarunk megjelentetni február elején. Addig egy videoklip is születik belőle. Az a címe, hogy „Fising on Orfű” és Rátgéber László írta a szöveg nagyrészét, sőt ő is énekli majd. Szerintem óriási sláger lesz, a koncerteken futótűzként terjed a híre.

Ha minden jól megy, akkor márciusra kijöhet a nagylemez is. Ha pedig ennél is jobban alakulnak a dolgok, akkor jövőre két új lemezem kapható, mert az új Kispál őszre kerülhet forgalomba.

Hozzátenném, a Kiscsillag és a Kispál zenekar nagyon jól tűri egymást, egy helyen próbálunk, szinte együtt lakunk. Nemegyszer előfordult már, hogy késtem, és Kispi beugrott a helyemre, a Ricsivel meg az Ózdival gyakorolt. Most már csak annak kellene tudatosulni benne, hogy rajta múlik a Kispál és a Borz sorsa.

Az ünnepi dupla album kulisszatitkai

A 20 éves jubileumi Best of válogatásra minden eddigi lemezünkről felkerült valami – összegez Lovasi. – Persze máris hiányolnak ezt-azt a rajongók, ám így is 18 szám van a korongon. A zenekarban mindenki csinált egy toplistát, melyek a koncerteken a legnépszerűbb Kispál-dalok, és eszerint válogattunk.

Nincsenek újrahangszerelve a számok, miután kordokumentumokról van szó. Az újrakeverés is kiesett, mert nem volt meg minden többsávos stúdiófelvétel, maradt a masterelés.

Lovasiék a jeles szülinapot kizárólag Pécsett, a városi sportcsarnokban ünneplik meg december 28-án. A bulin számos vendég mellett lesz néhány extra meglepetés is. Amellett szinte mindenki szerepelni fog itt, aki valaha a Kispál és a Borz együttesben megfordult.

Mindenképpen játszani fog Bóra Áron, Tóth Csüli és Bräutigam Ricsi, jönnek az elmaradhatatlan vonósok, a Csík zenekar, és itt lesznek Ágoston Béláék is.

Lackfi és Lovasi verses lemeze

A Hangzó Helikon hangoskönyv sorozat arra világít rá, hogy a verseket nem csak olvasni de hallgatni is kell. Gryllus Dániel szerkesztésében sorra jelennek meg itt olyan versesköteteket, melyeket meg is zenésítenek – az előadók közt pedig ott található a Kaláka, Sebestyén Márta, Cseh Tamás és Palya Bea is.

A sorozat már túljutott a 10. kiadványán, és a következő elemét a két hét múlva megjelenő Lackfi János-kötet jelenti, melyekből Lovasi András énekelt néhány verset lemezre. Régi barátja, Heidl György, a PTE BTK esztétika tanszékének vezetője írta a dalokat, és a CD-n ő fog gitározni. Lovasi ugyanis csak énekel, de egészen új hangon szólal meg az eddigiekhez képest. A zenekarban Bóra Áron dobol, az After Crying-alapító Vedres Csaba zongorázik, és hegedűművésznő felesége, az ugyancsak pécsi Gyermán Juli is beszáll egy duettre vokálozni.

A sorozat már túljutott a 10. kiadványán, és a következő elemét a két hét múlva megjelenő Lackfi János-kötet jelenti, melyekből Lovasi András énekelt néhány verset lemezre. Régi barátja, Heidl György, a PTE BTK esztétika tanszékének vezetője írta a dalokat, és a CD-n ő fog gitározni. Lovasi ugyanis csak énekel, de egészen új hangon szólal meg az eddigiekhez képest. A zenekarban Bóra Áron dobol, az After Crying-alapító Vedres Csaba zongorázik, és hegedűművésznő felesége, az ugyancsak pécsi Gyermán Juli is beszáll egy duettre vokálozni. Az ünnepi dupla album kulisszatitkai A 20 éves jubileumi Best of válogatásra minden eddigi lemezünkről felkerült valami – összegez Lovasi. – Persze máris hiányolnak ezt-azt a rajongók, ám így is 18 szám van a korongon. A zenekarban mindenki csinált egy toplistát, melyek a koncerteken a legnépszerűbb Kispál-dalok, és eszerint válogattunk.

Nincsenek újrahangszerelve a számok, miután kordokumentumokról van szó. Az újrakeverés is kiesett, mert nem volt meg minden többsávos stúdiófelvétel, maradt a masterelés.

Lovasiék a jeles szülinapot kizárólag Pécsett, a városi sportcsarnokban ünneplik meg december 28-án. A bulin számos vendég mellett lesz néhány extra meglepetés is. Amellett szinte mindenki szerepelni fog itt, aki valaha a Kispál és a Borz együttesben megfordult.

Mindenképpen játszani fog Bóra Áron, Tóth Csüli és Bräutigam Ricsi, jönnek az elmaradhatatlan vonósok, a Csík zenekar, és itt lesznek Ágoston Béláék is. Együtt a színpadon húsz éve - Lovasi András szerint Kispál Andráson múlik, mi lesz a zenekarral -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!