Kultúra

2009.09.21. 16:15

Lovasi: tavasszal jön a nagylemez

Most éppen a Kiscsillag fénylik, de fel-felvillan már négy új szám erejéig a Kispál és a Borz is.

Mészáros B. Endre

Mindössze kétszáz kíváncsi pécsi zenebarát fogadta három éve Lovasi új csapatát, a Kiscsillagot a Széchenyi téren felállított kis sörsátorban, a múlt héten viszont az Örökség Fesztivál nyitókoncertjén már Domingo estjéhez hasonlóan megtelt a Bazilika előtti tér, legalább 4 ezren tomboltak a Ha én lennékre, a Van-e szándékra és az Öröké szívembe zártalakra. Lovasi András a buli után így fogalmazott az eltelt időszak változásairól:

– Mi három évvel ezelőtt is világhírűek voltunk, csak akkor még sokkal kevesebben tudtak róla. Majd kitért arra is, hogy miért került be Demjén Várj, míg felkel majd a nap nótája a repertoárjukba. – A Demjén Rózsiról szóló MTV Iconra született a mi stílusunkban, s ha a koncert végén fokozni akarjuk a hangulatot, akkor ezt rendre bedobjuk. Egyrészt, mert rockhimnusz, de legfőképpen azért, mert szépen együtt énekelhető a közönséggel.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Lovasi András: „Az új számokra felépítünk most egy új műsort, amellyel az év végéig járjuk az országot”
[/caption]

A Kiscsillag is erről szól? Nagyon együtt lehet énekelni minden dalát. Nem visszalépés ez a honi alternatív zene vezéregyéniségétől?
– Nekem kihívás volt, hogy tudok-e olyan számokat írni, amilyeneket ifjúkoromban dúdolgattam. A slágeres jelzőt pedig dicséretnek veszem, főként, ha úgy tudnak megszólalni, hogy még tíz év múlva is hallgathatók.

Merre tart most a Kiscsillag?
– Márciusban adtuk ki az új lemezt, azóta folyamatosan játszunk. Vagy így, vagy külön a Kispállal, vagy Lecsó a Pál Utcai Fiúkkal. Nemigen próbált újdonságokat eközben egyikünk sem. Azért kijöttünk egy négyszámos Kispál-maxival augusztusban, de azt is kutyafuttában, a 20 éves jubileumi koncertünk most megjelent DVD-je mellé.

Az utóbbi egy hónap tehát már a Kispál és a Borzról szólt?
– Koncertezni a Kiscsillag járt. A négy új Kispál-dal egyébként nem kerül másképp forgalomba, a neten lehet leginkább hozzáférni. Ezekre a számokra felépítünk most egy új műsort, amellyel az év végéig járjuk az országot. Jövünk Pécsre is, a PTE-aulában tervezzük az előadást, de konkrét időpont még nincs. Persze közben itt-ott Kiscsillag-bulik is lesznek. Január-március között pedig elkészítjük az új Kispál-nagylemezt.

Visszatérve a Kiscsillaghoz, bejött ez a formáció?
– Végleg letettünk a női énekesről. Megjegyzem, ha nem is látszik, de Dióssy Ákos is része a produkciónak: három dalunkban laptopról megy a billentyűs játéka.

Mi újság a pécs-gyükési stúdióval?
- Ha meghallja a közönség a négy új dalunkat, látni fogja, hogy hangtechnikailag bármely nemzetközi felvétellel felveszik a versenyt. Kellett ugyanis egy év, amíg kiismertük a teret. Nagyüzem ezután sem lesz itt, a koncertturnék miatt nem marad rá időm, de akik ismernek és megkeresnek, azokkal szívesen együtt dolgozom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!