Kultúra

2012.06.20. 15:42

Magyar történelmi rockoperák fejedelme

Moravetz Levente színész, rendező, író, producer és koreográfus, Pécsett él 25 esztendeje. Vallja, a néző a lábával szavaz.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Színpadon játszik még?

– Ritkán, mert nem akarok olyan kínos helyzetbe kerülni,mint a Néma Leventében, ahol a darabban is elhangzik: „Kár érte, szép és fiatal”. Így volt ez még húsz éve a premieren, de ősz hajjal már egy kicsit abszurd. Az előadás még műsoron van, én viszont kiszálltam belőle.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Még jobban a populáris színház felé mozdulnék” – Moravetz Levente
[/caption]

– Pályázott a pécsi színházigazgatói posztra. Mit csinálna másképp?

– Még jobban a populáris színház felé mozdulnék. Elvem, hogy a néző a lábával szavaz, amikor bejön egy előadásra, és akkor is, ha közben kimegy.

– Ezért is foglalkozik musicalekkel?

– Rendezőkent belezuhantam az operettvilágba, napjainkban pedig ennek a rockmusical a megfelelője. A nagy magyar történelmi események, az Egri csillagok, a Zrínyi és a II. Rákóczi Ferencről szóló Fejedelem megérdemlik a figyelmet, még ha nehéz is a több mint százszereplős játékok pénzügyi hátterét előteremteni.

– A Fejedelem jön a hétvégén Pécsre, a szabadtéri színpadra. Mi a rockmusical különlegessége?

– Hogy a két zeneszerző és a főszereplők többsége pécsi, s jómagam, az író is a városban élek huszonhat éve. A zene erősen folkos, a kurucnótákra és hangszerekre épít. A szabadságharc látleletét alkottuk meg, mely bár elbukott, azért a legnagyobb magyar sikertörténet.

– Készül az 1848-as események rockos változata is?

– Meg kellene írni, de most Gárdonyi Géza egy másik művén dolgozunk, az Isten rabjain. Emellett szeretném a Zrínyi-musicalt is filmre vinni.

Színészcsalád

MORAVETZ LEVENTE az erdélyi Besztercén született 1957-ben. A Budapesti Színművészeti Főiskolán 1980-ban diplomázott és a Radnóti Színházban játszott 1986-ig, majd a Pécsi Nemzetiben folytatta 1999-ig. Több darabot írt, rendezett, koreografált, itthon és a határon túl, évekig főrendezője volt a Kassai Színháznak. Felesége Dévényi Ildikó színművésznő, fiuk, Péter 22 éves egyetemista.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!