Kultúra

2014.03.09. 14:27

Magyarország legmagasabb színésznője

Sajátos együttműködés eredménye a Bányavakság című új színházi előadás. A premierre a szereplők fele Kaposvárról, fele Pécsről érkezett. S akad köztük egy ifjú színésznő, Grisnik Petra, aki Pécsett nőtt fel, a somogyi megyeszékhelyen járt egyetemre, s most a kaposvári teátrum tagja.

Mészáros B. Endre

- Öt éve hivatásos színész, és már több mint harminc előadásban kapott szerepet?

– Minden színházi felkérésre azonnal igent mondok, és szerencsére keresnek is. Persze voltam is minden, a statisztától a tánckari tagon át Antigonéig. Megérte, mert olyanoktól tanulhattam, mint Mohácsi János, Valló Péter vagy Molnár Piroska, akiknek hihetetlen a természetes lazaságuk és szakmai odaadásuk.

– Mennyire érzi még pécsinek magát?

– Szakmailag kaposvári vagyok, civilben pécsi. Pontosabban kökényi, mert ott nőttem fel, de fontosak a horvát gyökereim is. Ugyanakkor egy kicsit fővárosi is vagyok, a vőlegényem ugyanis pesti, Göttinger Pál rendező, s jövőre lesz az esküvőnk.

– Nem határolja be rendkívüli alkata a lehetőségeit?

– Tény, hogy nem tekinthetnek átlagosnak, én vagyok Magyarország legmagasabb színésznője! Mindemellett a vígjátéktól a tragédiáig mindenbe belekóstolhattam, s többnyire megtaláltam bennük a kihívást és az örömet is.

– Vidéki színésznőként első ízben nyert Junior Prima díjat. Mit hozott ez a siker?

– Örülök, hogy észrevettek, de nincs különösebb szakmai hozadéka. A vele járó hétezer euróból viszont szép ruhákat vettem, s elutaztam Londonba és Marokkóba is.

– Mivel ajánlaná a közönségnek Bányavakság pécsi bemutatóját?

– Hogy olyan félresiklott kapcsolatokról szól, amilyenek mindannyiunk környezetében előfordulnak, vagyis könnyű beilleszkedni a helyzetekbe. Én egy elveszett lélek vagyok benne, akinek a jellemében visszatükröződik a generációm rengeteg problémája.

– Mit csinál, amikor nem színésznő?

– Utazom a Budapest–Kaposvár–Kökény háromszögben. Emellett biciklizem, és külföldi utakról álmodozom. Legfőképpen Afrikáról, a Namib-sivatagról. No és dalszövegeket írok egy formálódó jazzbandának, ahol énekelni is fogok.

Horvátul is anyanyelvi szinten beszél

Grisnik Petra Pécsett született 1986-ban. Kökényben nőtt fel, a Miroslav Krleža Horvát Általános Iskolába járt, a Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett, a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának színművészeti szakán diplomázott 2008-ban. 13 esztendősen szerepelt először színpadon a Pécsi Horvát Színházban. 2008 óta tagja a Kaposvári Csiky Gergely Színháznak, s eddigi pályája során több mint negyven színjátékban szerepelt. A pécsi Nemzeti Színházban a tegnaptól látható Bányavakságban Izabellát alakítja. Párja Göttinger Pál rendező.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!