Kultúra

2016.04.30. 06:56

Majálisok, programok: az eső nem hiányzik

Rengeteg program várja a hétvégén a rendezvények résztvevőit, de jobb, ha mindenki esernyővel, esőkabáttal indul útnak, főleg vasárnap. Az előrejelzések szerint ugyanis záporokra is fel kell készülni amellett, hogy közel húsz fok lesz, vagyis viszonylag meleg lesz az idő.

Katus Eszter (DN)

Nem ígérnek felhőtlenül jó időt a meteorológusok a hétvégére, így könnyen lehet, hogy több szabadtéri rendezvénybe is beleszól majd az eső. Pedig lesz hova menni bőven, még felsorolni is nehéz, hány helyszínen várják programokkal a kikapcsolódni vágyókat. Szinte minden településen lesz majális, így érdemes helyben is érdeklődni a lehetőségekről.

Hivatalosan egyelőre nem tudni olyan rendezvényről, amit már most biztosan lefújtak, de ez változhat, így indulás előtt célszerű utánajárni, hogy a kiválasztott helyszínen megtartják-e a programokat. Mivel május elseje vasárnapra esik, most ünnepeljük az édesanyákat is. Így, ha kint hideg, esős lenne az idő, bent még összeülhet a család egy forró tea és sütemény mellett. A lényeg úgyis az együtt töltött idő.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A PEN utolsó napján fellép a Halott Pénz is (Fotó: Löffler Péter)
[/caption]Szombaton zár a PEN

Idén is népszerű együttesek, előadók lépnek fel a Pécsi Egyetemi Napokon. Az utolsó nap többek között lesz Bassjackers, Halott Pénz, 30y, Ivan & The Parazol, Soerii & Poolek, Cloud 9+ Middlemist Red, Junkie Jack Flash, Julia Carpenter, Muzzaik, Dj Palotai, DJ Budai, Metha, Edo Denova és DJ Portugal koncert is.

Esőben is lesz családi expó

Fedett helyen, a Szliven Rendezvényközpontban tartják 14 és 19 óra között a Pécsimami Család Expót. Lesz ingyenes mini vidámpark (kisvasút, körhinta stb.), 14.30-tól (illetve 16 és 17.30-as kezdéssel is) „Anya csak egy van” című mini előadás, 15 órától szoptatástámogatás, 15.30-tól és 17 órától Kids Club, illetve Helen Doron angol bemutató óra, 16.30-tól „Csiribiri Tanoda”.

Több helyszín a Borzsongáson

A Villányi Borzsongás nevű többnapos rendezvény számtalan programmal várja az érdeklődőket egész hétvégén Villányban, Túronyban, Siklós-Máriagyűdön, Kisharsányban, Palkonyán és Villánykövesden. Több program egy-egy pincészetnél lesz, így a programok egy része fizetős. A részletes programlista megtalálható a borzsongas.hu-n.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Ha jó idő lesz, akkor a Balokányban csónakázni is lehet majd (Fotó: Löffler Péter)
[/caption]Egész napos program a Balokányban

Szinte egész nap tartanak majd a programok vasárnap a Balokány-ligetben Pécsett. A rendezvény tíz órakor kezdődik, és többek között fellép az ANK Majorette Együttes, a Kapronczai Művészeti Iskola, valamint Kovács Melinda és Paczári Dániel. Lesz sörivó- verseny, tombolasorsolás, kirakodóvásár, arcfestés, csillámtetkó, zöld játszóház, csónakázás és ugrálóvár.

Ismét lesz finn–magyar majális

Vasárnap rendezik meg Geresdlakon a Finn–Magyar Majálist és a laki születésű, kiegyezés korabeli építészről elnevezett Szkalnitzky Antal tér avatóünnepségét. A Finn–Magyar Majális keretében a III. Hagyományos Finn Sportok világversenyén finn sportolókkal versenyezhetnek csizmahajításban az érdeklődők. A téravató ünnepség fél 10-kor kezdődik a Babamúzeum előtti téren, a Hunyadi utcában. A Finn–Magyar Majális programjai fél 11-kor kezdődnek a Napraforgó Német Nemzetiségi Óvoda udvarán.

PROGRAMOK
ÁPRILIS 30., SZOMBAT
Komló 9 órától Vakvezető kutyák Világnapja a Zrínyi Klubbal szemben. Akadálypálya és bátorságpróba „vakon”, láthatatlan kiállítás, kvíz, arcfestés, csillámtetoválás, kutya örökbefogadás.
Villányi borvidék 10 órától Villányi Borzsongás több helyszínen: borkóstolók, koncertek, túrák, rajzverseny, 14 órától májusfaállítás Kisharsányban, 18 órától Bock&Roll Party Deák Bill Gyulával. Stifolderverseny Palkonyán.
Pécsvárad 10 órától egészségpiac és ispotályos nap a pécsváradi várban. Várvásár, alkotóműhely, szűrővizsgálatok, családi egészségpróba, zumba, előadások. 10 órától Bazsarózsa túra indul Pécsváradról, a Kossuth térről. Úti cél a Cigány-hegyi kilátó.
Pécs 19 órától Pécsi Egyetemi Napok utolsó nap. Koncertek a Zsolnay-negyedben.

MÁJUS 1., VASÁRNAP
Szentlőrinc 9 órától majális Szentlőrincen. Közös főzés, zenés műsorok a művelődési központ udvarán. Légvár, táncbemutatók, 15 órától Irigy Hónaljmirigy-koncert.
Mecsekpölöske 9 órától Mátéka kerékpártúra Mecsekpölöske szabadtéri színpadjától Komlóig és vissza.
Pécs 10–18-ig Retro majális a Mandulásban (Pécs, Ángyán János u 2.) 10–18-ig. Zsákbanfutás, kötélhúzás, főző-, sörivó-, rajz-, lufilépő-, tojásfutó- és szkanderverseny, légvár, hinta.
Pécs 10-től majális Pécsett, a Balokány-ligetben. Zenés-táncos műsorok, musical- és operettdalok, Európa-sátor, csónakázás, kirakodóvásár, koncertek.
Komló 10 órától Nosztalgiafelvonulás a piactértől a Hotel Békeszigetig. Lufi, arcfestés, ugrálóvár. 14 órától nemzetiségi nap a Városház téren. Nemzetiségi tánccsoportok, dalkörök műsora, kézművesvásár, légvár, utcabál.
Villányi borvidék 10 órától Villányi Borzsongás több helyszínen: főzőverseny, májusfaállítás, ingyenes játékpark, kézműves-foglalkozások, körhinta, légvárak, rally- bemutató.
Pécs 13 órától majális Pécsett, a Budai Városkapu Iskolaközpontban (Meszesi Iskola): zenés műsorok, táncbemutatók, gyermekprogramok, állatsimogató, Szandi-koncert (18:30-tól), utcabál.
Pécs 14 órától majális Pécsett, a Mecsek Áruháznál: zenés műsorok, táncbemutatók, gyermekprogramok, állatsimogató, Szandi-koncert (20.30-tól), utcabál.
Pécs 14 és 19 óra között a pécsi Szliven Rendezvényközpontban Pécsimami Család Expo ingyenes mini vidámparkkal (kisvasút, körhinta stb.), pecsétgyűjtés, tombola, előadások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!