Kultúra

2009.11.29. 17:15

Már harmincezren kattintottak rá a Csorba Győzőről szóló honlapra

Tapasztalhatjuk, hogy egy-egy jeles alkotónk elhunytát követően szinte mintha elvágták volna a vele és műveivel való törődést: a legnagyobbak is a feledés kútjába hullnak. Szerencsére nincs így a kiváló pécsi költővel, Csorba Győzővel, aki lassan másfél évtizede halott, de életműve és így a sokak által oly nagy szeretettel emlegetett személye is valamelyest eleven tudott maradni.

M. K.

Ebben legfőbb érdeme tán Pintér László könyvtárosnak van, aki Csorba veje, és a költő halála óta fáradhatatlanul ápolja a Csorba-életművet.

– Csorba Győzőt 1970-ben ismertem meg, 1972 óta voltam a veje, egy időben közös házban laktam vele. Amikor 1995-ben meghalt, egy ismeretlen terepre indultam el: miképp lehet verseit, a hagyatékot átmenteni az utókor számára. A Digitális Akadémia felkérésére végül is évek alatt sikerült az összes fellelhető Csorba-verset digitalizálni, most már lassacskán a fordításokkal is készen vagyok. Ez alapos, filológusi munkát kíván, a helyesírás egyeztetését, egyes kiadási változatok összevetését, többszörös lektorálást.

Pintér László a költő halála utáni években tapasztalta, hogy Csorbára is az ismert sors vár: lassacskán kezdett kikopni a köztudatból, meghaltak, akik emlékét fenntartották.

– Kétségtelen, van egy kör, akik ma is jól tudják, ki volt Csorba Győző, és azt is, hogy nagy költő volt. De ez a kör szűkül. Így négy éve jutottam el oda, hogy létrehoztam egy honlapot, a www.csorbagyozo.hu -t, ahol minden megtalálható, ami vele kapcsolatos: dokumentumok, szakirodalom, továbbá hírek. Azt lehet mondani, hogy ez az erőfeszítés nem volt hiábavaló. Mert ha belegondolok, hogy Magyarország összes könyvtárából évente jó, ha 15 alkalommal kölcsönöznek ki egy-egy Csorba Győző-kötetet, akkor nagyon nagy szám, hogy eleddig több, mint 30 ezren kattintottak erre a honlapra.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!