Kultúra

2010.10.24. 22:26

Minden nap nyitva tart az óriási könyvtár

A nagyközönség előtt is nyitva hétfőtől a Tudásközpont. Év végéig mintegy húszezer beiratkozóval számolnak a heti 84 órábanhétvégén is működő óriáskönyvtárban.

Mészáros B. Endre (DN)

Hétfőn megnyílik a nagyközönség előtt is a Tudásközpont. Az első napokban rohammal, év végéig pedig mintegy húszezer beiratkozóval számolnak.

– A Tudásközponthoz igazítjuk ezentúl a programjainkat, sőt, újragondoljuk és átszervezzük a megyei kultúrintézményeket is – fogalmazott a hétvégi házbemutatón lapunknak Hargitai János, a Baranyai Közgyűlés elnöke. – Az ugyanis nem tartható, hogy évi 11 millió forintért béreljük a várostól a Művészetek Házát, hogy ott önkéntesen városi programokat szervezzünk, miközben van egy modern kultúrlétesítményünk. Ugyanígy újra kell gondolnunk a Baranya Megyei Kulturális Központ szervezői feladatait is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az óriási könyvtár heti mindennap reggel nyolctól este nyolc óráig várja a látogatókat
[/caption]

Kiderült az is, hogy az objektum 65 százalékban a megye, 35 százalékban az egyetem tulajdona, ám a használatnál fele-fele az arány, így az egyetem a létesítmény egy részének igénybevételéért bérleti díjat fizet.

– Elöljáróban leszögezném, a Tudásközpont egy hatalmas könyvtár, aki mást vár, az csalódni fog. Ám az is meglepődik majd, aki hagyományos könyvtárra készül – fogalmazott a mától egymillió kötetet és dokumentumot kínáló 13 ezer négyzetméteres hatalmas intézményről dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes, az egyetemi könyvtár főigazgatója.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A legkisebbek is találnak olvasót a hatalmas választékban
[/caption]

Újdonság, hogy a könyvtár heti 84 órában, mindennap reggel nyolctól este nyolc óráig tart nyitva, még szombat-vasárnap is. Egy közművelődési és egy felsőoktatási szakellátás szolgáltatásait egyszerre, egy helyen egy térben egységes formában kapja meg az olvasó, ilyen pedig nincs még egy az országban. A Wi-Fi hálózat az épület minden pontján elérhető, és 300 számítógép is az olvasók rendelkezésére áll. Az eligazodást segíti emellett a már működő interaktív honlap is.

Ingyenes belépők és félárú kedvezmények

A nulladik szinten lehet beiratkozni a könyvtárba, és itt fogadják az érdeklődőket is, akik ingyenes napijeggyel bármikor körülnézhetnek az intézmény minden emeletén – ez a kedvcsináló jegy betekintést ad többek között a könyvtári katalógusba, sőt, a több mint ezer folyóiratot felsorakoztató újságolvasóba is.

Az olvasójegy ára 3 ezer forint, mellyel a Tudásközpont szolgáltatásain túl igénybe vehető a megye, a város és az egyetem fiókkönyvtár-hálózata is.
A PTE hallgatóinak, tanárainak, dolgozóinak, a 16 év alattiaknak és a 70 év felettieknek ingyenes a könyvtár használata, míg a 70 év alatti nyugdíjasoknak és más egyetemek diákjainak, a pedagógusoknak, a munkanélkülieknek félárú kedvezményt biztosítanak.

Csak januártól működik a kölcsönzőautomata

Az olvasójegy tulajdonképpen úgy néz ki, mint egy bankkártya, s legfontosabb funkciója, hogy a rádiófrekvenciás könyvazonosító rendszerhez teremt kapcsolatot. A könyvtárosok rögzítik rajta a kölcsönzéseket, de még a személyes közreműködésüket sem szükséges igénybe venni, mert automatákon keresztül magunk is regisztrálhatjuk a kiválasztott könyvlistánkat (kedvező újdonság, hogy egy jeggyel 10 könyvet is hazavihetünk).
Tudni kell azonban, hogy az automata csak januártól működik, mert a korábban kikölcsönzött kötetek csak most kerülnek vissza a rendszerbe, s ezután kapnak rádiófrekvenciás azonosítókat. Az olvasójegy emellett nyitja a bejárat villás kapuját, sőt pénzfeltöltéssel fénymásolásra is alkalmas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!