Kultúra

2014.02.04. 17:56

Múzeum a belvárosban, szerb ortodox műkincseknek

Két nemzetiség kultúrájának tárgyi és épített emlékei is különleges figyelmet kapnak az idén Pécsett: a lapunk által már beharangozott horvát színház újjáépítése mellett ebben az esztendőben szerb ortodox egyháztörténeti központ és múzeum is épül, valamint a gyermekkórház kertjében a török épület, Idrisz baba türbéje is megújul.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Azt már egy évvel ezelőtt, 2013. tavaszán bejelentették, hogy a regionális fejlesztési keretből támogatott Értékes Pécs program keretében valláshoz kötött épületek újulnak meg. Ennek részeként az idén Pécsett egy IX. századi stílust idéző szerb ortodox múzeumot alakítanak ki. Merza Pétertől, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától most megtudtuk, hogy 87,6 millió forintból készül el a létesítmény a Zrínyi utca 15. szám alatt, a pénzből 77 millió a regionális támogatási keretből érkezik, 10,6 milliót pedig a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye biztosít a beruházáshoz.

A meglévő épület átalakításával és egy új rész hozzáépítésével születik meg a templom, és a háromszintes építmény együttesen bruttó 464 négyzetméteres nagyságú lesz, különálló harangtoronnyal, valamint emlékfülkesorral, amely a régió néhai templomainak állít emléket. A régi kápolna helyére pedig szerb ortodox gyűjtemény kerül egy újonnan kialakított kiállítótérbe. Az új templomnak a harangtoronynál lesz a bejárata, és innen nyílik az elkülönített kiállítótér is.

Az építkezést a szentendrei Göttinger Építész Bt. elfogadott tervei alapján végzik, melyre a megbízást a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye adta ki. Az építési munkák egy évet vesznek igénybe, és várhatóan 2015 februárjára készül el a hivatalos nevén pécsi Szerb Ortodox Egyházi Központ és Regionális Egyházművészeti Gyűjtemény. Ekkorra kerül ide vissza a Baranyából korábban Szentendrére vitt szerb ortodox ikonosztáz, mely mintegy 25 műtárgyat jelent, 18–19. századi alkotásokat, melyek egykor mind Baranyában készültek.

A jövő februárban megnyíló állandó tárlat nem csak a baranyai szerbekhez szól majd (akik egyébként mintegy hatszázan lehetnek a megyében). A kiállítást bárki szabadon megtekintheti, az összeállítás pedig keresztmetszetet ad a szerb ortodox művészetről, s a szakemberek szerint igazi turisztikai látványosságnak ígérkezik.

Megújulhat Idrisz baba türbéje is a régi gyermekkórház kertjében

Ankarában járt a múlt héten egy pécsi delegáció élén Merza Péter, ahol a pécsi Idrisz baba türbe felújítási tervének egyeztetése volt a fő naprendi pont. A megbeszélésen dr. Hóvári János, a törökországi magyar nagykövet (korábban a PTE-n tanított) is részt vett.

Az egyeztetésre azért volt elsősorban szükség, mert a török és magyar műemlékvédelem eltérő szempontokat érvényesít (a magyar a felújítást tartja fontosnak, a török inkább újat épít). Mindenesetre a törökök nem hogy lefaragták az általuk 100 százalékban finanszírozott munkák költségvetését, inkább bővítették a műszaki tartalmat. Így például a helyreállítás immár nem csak a türbére, hanem a közeli Rókus-kútra is vonatkozik.

Emelett a türbe nem sima ablakokat kap, hanem az eredeti állapotnak megfelelő szamárhátíveseket, amit külön erre a célra fognak legyártani. A türbét nem betonaljzattal, hanem mészkőborítással látják el, a kerítés pedig várhatóan míves kovácsoltvasból készül. A pontos tartalom májusra alakul ki, akkor lesz a hivatalos szerződéskötés is. A pluszmunkákat is beszámítva 70 millió forintra becsülik a türbe és kút rendbetételének összköltségét, nyáron zajlik a kivitelezés, szeptembertől pedig már a turisták is látogathatják a megújított Idrisz baba türbét és a cesmét, vagyis a török kutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!