Kultúra

2009.06.13. 19:33

Pécsi siker a POSZT-on: az Istenítélet a legjobb darab

A díjkiosztó gálán a pécsi társulat vehette át a legtöbb díjat, ugyanis négy elismerést is besöpört az Istenítélet, valamint A képzelt beteg.

Mészáros B. Endre

A díjkiosztón a budapesti Színművészeti Egyetem bábtagozatosai egy sajátos, POSZT-ot méltató pantomimjátékkal lepték meg a közönséget, aztán a műsor ezzel el is lőtte minden puskaporát. Mert bár a díszvendég Haumann Péter, a zsűritag Felföldi Anikó is beszállt a játékba, olykor méltatlanul könnyedre sikeredett a program. Ugyanakkor Szervét Tibor és Katona Ágnes színesen és színvonalasan vezette a gálát, és a közönség teljes egyetértésével hirdették ki a győzteseket. A nézők egyébként ezúttal a válogatást is egységesen dicsérték.

Az első pécsi jutalmazottat, Pál Andrást (Legjobb férfi epizódszereplő) frenetikus tapsvihar köszöntötte, talán mert az eddigi kilenc POSZT során hasonló örömre csak a legelső alkalommal, 2001-ben volt mód, amikor Bubik Istvánt (a Pillantás a hídról PNSZ-darabban szerepelt vendég művészként) a Legjobb férfi főszereplőnek választották. Azóta a pécsiek ugyan tíz előadással is eljutottak a POSZT-döntőbe, de ott már nem termett számukra babér. A pécsiek ezt követően bizonyosan hosszú időre megjegyezték Khell Zsolt és Kovács Márton nevét is, akik bár nem városunk lakói, de a PNSZ-versenydarabok kapcsán kaptak fesztiváldíjakat: Khell Zsolt az Istenítélet díszleteiért, Kovács Márton pedig a két darab zenéjéért. Az est végére maradtak a legfajsúlyosabb elismerések.

A gála legforróbb, szívmelengető percei következtek, amikor Herczeg Adriennt szólították, mint a IX. POSZT Legjobb színművésznőjét. Amikor pedig a Legjobb előadásnak a Mohácsi János rendezte Istenítéletet hirdették ki, a pécsi társulat elözönlötte a színpadot, és a darabból átemelt dobshowval ünnepelték a régóta várt pillanatot.

– Hihetetlenül jó hangulatú volt az idei találkozó, ilyen kitűnő POSZT talán csak az első szerelem ízét jelentő nyitófesztivál volt – összegzett Jordán Tamás. – A gondokat pedig olyan profi mód orvosolták a műszakiak, hogy rutinjuk és odaadásuk miatt sem lenne értelme máshová vinni a találkozót.

Szakmai díjak

A legjobb 30 év alatti színművésznő: Tenki Réka (Barbárok – Bp. Katona József Színház)
A legjobb 30 év alatti színművész: Pálfi Ervin (Gézagyerek – Szabadkai Népszínház)
Különdíj a legígéretesebb színházi törekvésért: Bérháztörténetek – Modern Színház
Legjobb jelmez: Nagy Fruzsina (Jó gyerekek képeskönyve – Örkény István Színház)
Legjobb díszlet: Khell Zsolt (Istenítélet – Pécsi Nemzeti és Barbárok – Bp. Katona József Színház)
Legjobb férfi epizódszereplő: Pál András (Istenítélet és A képzelt beteg – Pécsi Nemzeti Színház)
Legjobb női epizódszereplő: Börcsök Enikő (Augusztus Oklahomában – Vígszínház)
Legjobb férfi főszereplő: Gyabronka József (Bérháztörténetek – Modern Színház)
Legjobb női főszereplő: Herczeg Adrienn (Istenítélet és A képzelt beteg – Pécsi Nemzeti Színház)
Legjobb rendezés: Ascher Tamás (Barbárok – Bp. Katona József Színház)
Legjobb előadás: Istenítélet – Pécsi Nemzeti Színház
 
A színész-zsűri díjai

Legjobb női alakítás: Nagy Mari (A park – Nemzeti Színház)
Legjobb férfialakítás: Trill Zsolt (Oblom-Off – Debreceni Csokonai Színház)

A Közönségzsűri díja: a Debreceni Csokonai Színház Oblom-Off előadása

A sikerdarabok továbbra is műsoron lesznek

– Nem tudom még felfogni, hogy egy olyan fesztiválon kaptam elismerést, ahol ott volt szinte mindenki a hazai színjátszás női élvonalából. Reménykedtem, hogy végre észreveszik a pécsi társulatot, hiszen annyira együtt vagyunk, de álmodni sem mertem, hogy én most szóba kerülök – mondta egy szuszra a díjjal a kezében Herczeg Adrienn. Nála jobban talán csak Pál András hitetlenkedett, hogy mindez igaz, és vele történik. Jó hír, hogy a sikerekre tekintettel a két versenydarab továbbra is műsoron marad Pécsett. Az Istenítéletnek ugyanis a döntőben tervezték az utolsó bemutatóját, de így az igények szerint néhány alkalommal biztosan menni fog még szeptembertől, akárcsak A képzelt beteg, amit szintén Mohácsi János rendezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!