Kultúra

2008.04.29. 10:25

Pécsi sikerek a kamaratánc-fesztiválon

Két pécsi táncegyüttes, a Mecsek Táncegyüttes és a Hetedik Kortárs Táncműhely is díjjal tért haza a néptánc modern, formabontó megoldásait díjazó Zalai Kamaratánc Fesztiválról.

Molnár Péter (Mecsek Táncegyüttes)

Az elmúlt hétvégén, április 25-28. között rendezték meg Zalaegerszegen azt az országos fesztivált, amely kétévente a Kárpát-medence folklórkincséből merítő táncprodukciók számára teremt megmérettetési lehetőséget. A versenyre két pécsi csapat is jelentkezett, s ami ennél is komolyabb eredmény: a Mecsek Táncegyüttes és „A Hetedik” Kortárs Táncműhely is díjat hozott.

A Zalai Kamaratánc Fesztivál neves koreográfusokból és tánckritikusokból álló zsűrije 1965 óta huszonharmadik alkalommal várta a néptánc mozdulatanyagát hiteles vagy éppen újszerű, formabontó stílusban feldolgozó koreográfusok és alkotásaik jelentkezését. Az autentikus folklór, valamint a táncszínházi kategóriában idén talán minden eddiginél több, mintegy ötven versenyszám mutatkozott be, amatőr és hivatásos társulatok előadásában, az egész ország területéről. Pécsről a Mecsek Táncegyüttes és „A Hetedik” Kortárs Táncműhely táncosai két-két produkciót állítottak színpadra, s előadásukkal bizonyították: ott a helyük a legjobbak között.

A Mecsek mindkét kategóriában nyújtott összteljesítményével érdemelte ki a legmeggyőzőbb csapatoknak kijáró Együttesi Nívódíjat. Táncszínházi koreográfiájuk Karinthy emlékét idézte, „Életem filmje” címmel. Bognár József alkotása nehéz feladat elé állította a táncosokat, akiknek a prózaíró műve nyomán a végétől az elejéig kellett eltáncolniuk életük történetét. Autentikus műsorszámuk a székelyföldi Vajdaszentivány forgatós-táncára épült, megjelenítve annak legkarakteresebb mozzanatait, Molnár Péter és Vass Oszkár koreográfiájában. Az előadás a technika, a stílus és a humor terén is maradandónak bizonyult, amint ezt a zsűri döntése is igazolja.

„A Hetedik” Kortárs Táncműhely Hágen Zsuzsa két koreográfiájával indult a táncszínházi művek között. A néptáncosból kortárs táncművésszé vált alkotó a két műfaj közötti kapcsolatot keresve, „Masculus” címmel készített szólódarabot, melyben az előadó Vass Oszkár a férfilélek működését ábrázolta mozdulatokban. Másik tánca a Donáczi Károllyal előadott „A párna nem” című duó, mely férfi és nő párkapcsolatát boncolgatta, Kodály zenéjére. Utóbbi alkotás kategóriájában a Koreográfusi Nívódíj II. fokozatát nyerte.

Szereplésükkel a Mecsek és Hágen Zsuzsa is szép sorozatot folytat, hiszen a néptáncegyüttes 2002 óta nem tért haza elismerés nélkül a néptáncosok egyik legrangosabb fesztiváljáról, a még fiatal társulatnak számító kortárs táncműhely vezetője, Hágen Zsuzsa pedig két évvel ezelőtti sikeres belépője után hozott ismét díjat alkotásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!